Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Érdekességek, különlegességek, ritkaságok (162 kép)

Magyar pilóta poszterlány - fantázia

Talán még nem mindenki látta ezt a képet, és talán nem teljesen idegen a téma a fórum szellemétől.

A rajzolt pinup-ok és a harcjárművekre festett lányok mindig is a kedvenceim voltak, talán, mert képregényeken nőttem fel. A (főleg angolszász) területen népszerű figurákat néha olyan gazdag fantáziával és művészi hozzáértéssel készítették el, hogy az ember csak ámul, ráadásul ezeknek a sokszor lengén öltözött lányoknak van egy - szerintem - rendkívül finom erotikus kisugárzásuk is, ami az artisztikus értékeken felül egy kis zsönöszekvát* is kölcsönöz a rajzoknak.

Sajnálom, hogy a magyar katonai szubkultúrában ennek igazi hagyománya nem alakult ki. 

Magam a fentiek szerint azért megpróbáltam egy helyre kun leányt felültetni egy Bf.109-es orrára olyan stílusban, mintha a kép egy most előkerült hagyatékból hullott volna ki...

* "je ne sais quoi" : (fr) nem tudom, mi

Tunning

Mire használhatjuk még a jelvényeinket, ha már nem gyűjtjük őket? Természetesen az autónk optikai tunningjára. Felhívnám a tagtársak figyelmét a különböző történelmi korok békés egymás mellett élésére. :-) Részlet fotók a hozzászólásban.

1956. július

A kép a "Szabadság - különjárat" c. tévéfilmből való, elméletileg 1956. júliusát ábrázolja, egy belföldi repülőtéren vagyunk, valakik ellenőrzik a főhősök iratait. A készítők a kedvünkért több, a történelmi hűségnek nem megfelelő apróságot is elrejtettek a képen. Vajon mennyit?

"Signum Sectionis" - igazságüggyel kapcsolatos fegyvernemi jelvények

Igazságügyi és igazságüggyel kapcsolatos fegyvernemi jelvények láthatók a képen, amelyek a múlt század közepétől a paragrafus-jelet viselték magukon. Az elsők katonaiak (első sor: 49M ti, 65M ti, 65M gy, második sor: 57M ti, tth, gy), az utolsó sor büntetés-végrehjatási (65M ti, tth). Ha a modellszámok nem stimmelnek, a hozzáértők javítsanak, legyenek szívesek!

És ami miatt az érdekességek közé tettem a képet: A történet szerint a paragrafus-jel két S betű összeolvadásából alakult ki, amik pedig a 'signum sectionis' (szakasz jele) latin kifejezésben a szókezdő betűk.

Ez is Huguenin

Egy jóbarátom gyűjteményéből származik, engedélyével töltöm fel.

A Svájci Automobil Klub hűtőrácsra szerelhető jelvénye, Huguenin gyártmány.

Cégjeles étkezővilla jelzései 1883.

Nem kitüntetés, de számomra felér azzal, hogy a gyűjteményem darabja lehet. A DDSG egykori étkészletének darabja egy hajóról.

Az lenne a kérdésem, hogy a hátoldalra beütött jelzések, mit takarnak? Sajnos a gyártó nevét nem tudtam kibetűzni, beazonosítani. 

Másik kérdésem, hogy e jelzések alapján valóban ezüst e? A bal oldalon mintha két elmosódott császári sas lenne beütve. Lehet, rosszul látom.

Hozzászólásban majd teszek fel egész alakos képet, s a a cégjelzésről egy nagyítást.