Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Jelvények 1949-1989 között (288 kép)

Kiváló Golyószórós Jelvény. 7.62 mm DPM (Degtyarev)

Kiváló Golyószórós Jelvény. 7.62 mm DPM (Degtyarev)

Erről a jelvényről ennyit tudtam kideríteni,

A különböző szolgálati ágak kiadtak "kiváló" jelvényeket, amelyeket első ízben 1950 január 25-én rendszeresítettek. Ez egy bronzból készült körpajzs. A pajzs közepén elhelyezett golyószóró motivumot tölgykoszorú fogja közre. A pajzsfőben ötágú zománcozott vörös csillag van.

Ez a “Kiváló Golyószórós” jelvény a Rákosi-korszakból van. A posztó alátét alapján lövészeknél szolgált a tulajdonosa.

A jelvényen a koszorú bronz lemezből van. A Jelvény átmérője 42mm és kiváló golyószórósok kapták meg 1950 után. Remélem valaki tud még többet róla. Viszont a rajta levő fegyvert jól ismertem.

Alap információ a fegyverről: 7,62mm DP Golyószóró-TÖRTÉNETE A DP első változata 1926-ban jelent meg. Kétéves kísérleti időszakot követően néhány módosítással 1928-tól rendszeresítették. A golyószórók (több államban a könnyű géppuska elnevezést használják) között az első, tisztán szovjet fejlesztésű fegyver volt. Igen sokat gyártottak belőle, a szovjet hadseregben az 50-es évekig, egyes országokban a 70-es évek közepéig hadrendben állt. Sikere azon alapult, hogy egyszerű, könnyű és megbízható volt. Gyenge pontjának a lőszeradagolás számított: a dobtár könnyen elvetemedett. 1944-ben módosított változatát DPM jelöléssel gyártották. A Néphadsereg 1948-ban rendszeresítette az oroszok parancsára. Űrméret: 7.62 mm, s lövedék kezdősebessége 670m/másodperc. A tárcsa alakú tár kapacitása 47 lőszer, tűzsebessége 500-600 lövés percenként. Súlya tárral 11.9 kilogramm.

Kiváló Csapatfelderítő jelvény

Volt szó korábban arról, hogy a Honvédségi Közlönyökben vannak itt-ott érdekességek, amiről még nem is hallottam. Ez is egy ilyen; a kép a közlönyben megjelent.

A jelvény műszaki leírása:

A jelvényt körbefutó 7 mm széles bronzszínű tölgyfakoszorú határolja, melynek külső átmérője 40 mm. Alsó részén kék zománc szalagpánttal, felső részén tűzpiros zománcozott negatív-prizmás ötágú csillaggal, melynek külső érintő köre 15 mm. Belső része ezüst, fekete rajzolattal. Hátlapjára a felerősítéséhez 2 szemben elhelyezett kapocs van erősítve. Alátétnek a megfelelő fegyvernemi hajtókaposztó, melyet a jelvény alakjára úgy kell körülvágni, hogy annak 2 mm-es szegélye a jelvény körül kilátsszék.

/részletek még hozzászólásban/

SZOT jelvény bronz fokozata

Mi volt a pontos megnevezése ennek a kitüntető jelvénynek? A doboza hasonlít az 5 éves munkásőri szolgálatért jelvény dobozához.Volt már korábban ezüst,és arany fokozatom is de most csak ez van.