Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Jelvények 1949-1989 között (306 kép)

Kiváló Aknász

Ez a jelvény a folyamerőknél került rendszeresítésre, négy másik jelvénnyel egyetemben. A honvédelmi miniszter alapította a 10/Min. ir. 1950. számú körrendelettel, s a címek elnyerésének általános feltétele mellett a hajózási ismeretek, földrajzi és vízrajzi ismeretek, a vízi járművek, a folyamhajózás szabályainak, a rendszeresített robbanóanyagok és aknák, illetve azok telepítési módjainak és hatástalanítási módszereinek „tökéletes” ismeretét írták elő.

Mesterlövész Jelvény

Ez a jelvény a 10/Min. ir. 1950. számú körrendelettel került alapításra. A cím és jelvény elnyerésének alapvető feltétele a mesterlövész tanfolyam sikeres elvégzése, illetve a kiképzési évben előírt lőgyakorlatok kitűnő értékeléssel történő végrehajtása volt. Előírás volt továbbá, hogy a jelvényt csak az a katona kaphatta meg, aki a haditorna jelvénynek legalább a vasfokozatával rendelkezett és vagy polgári, vagy katonai lőversenyen 1-5. helyezést ért el.

Kiváló Repülő Jelző

Ez a jelvény a Rákosi-kor katonai "kiváló" jelvénycsaládjának egy illusztris darabja. A teljes sorozat több mint 50 jelvényből áll, melyek között sok a gyűjtők által nagyon keresett ritkaság.