Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Papír alapú dokumentumok 1945 után (127 kép)

Német viselési sorrend 1918-1945

Egy nagyobb kutatási projektem részeként (egy emigrációs irathagyaték feldolgozásával foglalkozom) találtam erre a nyomtatványra, amit itt közzéteszek, a folytatásait a fozzászólásokban lehet látni.

Az irathagyaték tulajdonosa Németországban élt 1945 után és kiterjedt levelezést folytatott, több, főleg katonai és hírszerzési vonatkozású témában. 1953-ban német kitünteések beszerzési lehetőségeiről érdeklődött a bielefeldi Eduard Schiffertől, aki gyártással és forgalmazáásal foglalkozott. Schiffer válaszként megküldte a viselési sorrendet azzal a megjegyzéssel, hogy "kérésre valamennyi rendelkezése áll".

Remélem, van olyan tagtárs a körünkben, aki hasznosítani tudja.

Tartalékos tiszti tanfolyam bizonyítvány

Dr. Kovács István orvos tartalékos tiszti tanfolyam elvégzéséről, a Magyar Néphadsereg  alhadnagyává kinevezéséről   kiállított bizonyítványa. 

Az orovsi igazolványa kiállításakor szovjet állampolgár volt. Gondolom a tartalékos tiszti tanfolyamon már magyar állampolgár lehetett.

Szív küldi szívnek, szívesen ...

Németh Sándor és menyasszonya, 1953. Németh Sándor a karcagi tüzérektől került a "kék ávósokhoz" néhány társával, majd néhány hónap után ismét a Néphadsereg katonája lett.