Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Karszalagok (19 kép)

MN karszalag - szolgálati jelvény

A plaketteken MN 3705 fedőszám látható, mely az interneten található táblázat szerint a 150. Közlekedési Műszaki Dandárt jelöli. (1964 - 1991)

A karszalagon és a szolgálati jelvényen illetve a plaketteken azonos fegyvernemi jelzések vannak.

Egyazon alakulat, vagy a karszalag és a szolgálati jelvény valamilyen ellenőrzési vagy más szolgálati feladatot ellátó szervezethez tartozott? 

Az MN 3705 alakulat, ha jól értelmezem, a "VÉDEM ÉPÍTEM" feliratot építő alakulatok voltak?

Rendező Gárda karszalag

1945 elején Budapesten tevékenykedtek bizonyos politikai nyomozócsoportok. Némelyikek a közigazgatási szervezet részeként jön létre, de a pártok is létrehoznak rendőri alakulatokat. Ilyen a Szociáldemokrata Párt (SZDP) Rendező Gárdája. Egykori nyilasokat és a rendszer kiszolgálóit keresték. Ilyen volt még a "Miklós Gárda", a "Magyar GPU", a " Magyar Nemzeti Felkelés Felszabadító Bizottság". Munkájukat 1945 március elejéig folytatták, ekkor a Péter Gábor és Tömpe András nevével fémjelzett Magyar Államrendőrség Budapesti Főkapitányság Politikai Rendészeti Osztály a szovjetekkel közösen felszámolta azokat.

BM tolmács karszalagok

A kilencvenes években történt selejtezés alkalmával kerültek elő a Heves MRFK-n ezek a tolmács karszalagok. A hetvenes évek közepén volt egy nemzetközi rendőr konferencia Egerben, a feltevések szerint akkor viselték ezeket a megfelelő nyelvtudású személyek. Sajnos több információ a több hónapos kutatásom során nem merült fel. Annyi bizonyos, hogy a hímzéstechnika vizsgálata alapján megállapítható: a 70-es években készülhettek.

Ügyeletvezető Rendőrkapitányság Debrecen

Az 1990-es években a korábbi "ŐRS.ÜGY." (rendőrőrs ügyeletes) - "RK. ÜGY." (rendőrkapitányság ügyeletes) - "Ü.T.I." (ügyeletes tiszt) - "MRFK ÜGY" (megyei rendőr-főkapitányság ügyeletes) karszalagok érvényben voltak, a pontos elhanyagolásuk vagy megszüntetésük időpontját nem tudom. Ennek a karszalagnak az elnevezése már az 1998-as bevezetésű "ügyeletvezető" elnevezésre utal. Konkrétan nem volt meghatározva a kivitelezése és én is csak ezzel az egyel találkoztam ezidáig, Debrecenből került elő.

Rendőrség karszalag 1951

Mint ismeretes az 1945-ben rendszeresített rendőri karszalagok 1947-ig voltak rendszerben. Az 1947-es és 1951-es szabályzat viszont nem rendszeresít új karszalagot. És mégis van. Az egyik képen létszani fog a pecsét az évszámmal. Sőt viselési fotó is előkerült, méghouuá 1950.11.07.-én készült a Sztálin híd (most Árpád híd) avatása napján Budapesten. Mivel civil ruhás viseli így feltételezhető, hogy az operatív és nyomozói állomány részére rendszeresítették.

Határrendőr karszalag 1945

Az "145.389/1945.IV.-12.B.M. számú rendelet A Magyar Határrendőrség felállítása tárgyába" nem tesz róla említést. Talán arról lehet szó mint a rendőr karszalagok esetében, amikor egyenruha nincs, de valami megkülönböztető dolog kell.