Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Bírói jelvények, XX. század közepe - Spanyolország

Itt már volt szó a spanyol bírói jelvényekről, az ott leírtakat nem ismételném. A napokban újabb két, bírói talárra való hímzett textiljelvénnyel gyarapodott a gyűjteményem.

Mindkettő Spanyolország azon (viszonylag hosszú) időszakából való, amit Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo de Andrade (rövidebben Francisco  Franco) neve fémjelzett 1939 és 1975 között. 

A korszakot a jelvényeken főmotívumként szereplő sason kívül a szalagokon olvasható "UNA GRANDE LIBRE" felirat is jelzi, ami tulajdonképpen nem egy (jel)mondat, hanem három különálló szóként olvasandó. Spanyolország eszerint EGY (oszthatatlan, a baszk és katalán önállóságot el nem ismerő), NAGY (a dél-amerikai elveszett birodalomra és az igényelt afrikai területekre utalásként) és SZABAD (az idegen államok ráhatásától és a zsidó-szabadkőműves-marxista befolyástól független). Ez a három szó a beszédek lezárásaként gyakran hangzott el, mint az Ámen! az imák végén.

A hímzések a fémjelvények mintázatát reprodukálják a fekete bársony alapon, a sas mellén itt is a spanyol nemzeti címerből és az igazságszolgáltatásra utaló jelképekből álló kettős címerpajzs látható.

/felhasznált források: Francisco Franco, Una Grande Libre/