Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Tom Moore százados

Szerintem nem nagyon van ember, aki ne hallott volna Tom Moore-ról, a brit hadsereg nyugállományú századosról, aki 100 évesen jelentős összeget gyűjtött össze a brit egészségügyi szolgálatnak.

Erre való tekintettel II. Erzsébet mondjuk így: "ezredesi címmel és jelleggel" ruházta fel Moore-t, és most soron kívül lovaggá is fogja ütni. 

Viszont nem kifejezetten ebből az okból tettem fel a képét, hanem egy kis kitüntetéses érdekesség miatt.

Ez a hazai médiába már nem szivárgott át, viszont úgy gondolom, minden kitüntetések iránt érdeklődő embert jóérzéssel tölt el.

Nevezetesen: az öregúr minden képén viseli a II. világháborúban szerzett kitüntetéseit, valamint az ezrede jelvényével díszített zakót. Az viszont feltűnő, hogy a kitüntetései sorából a Defence Medal hiányzik, mivel ez az idők folyamán elveszett.

Ezredesi kinevezése alkalmából megajándékozták egy új Defence Medallal. Hogy a kitüntetés hiánya valamelyik illetékesnek tűnt-e fel, vagy az öregúr maga jelezte, az sajnos nem derült ki. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Defence_Medal_(United_Kingdom)

A címképen egykori alakulata,  a Yorkshire Regiment emlékérme a Yorkshire Regiment Medal látható, amit szintén megkapott.