Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Sorsok, emberek (32 kép)

Hagyaték felszámolás...

Szeretném felhívni a tagság figyelmét a magyar aukciós oldal "V"-án az Egyéb jelvények topikba megjelent sok hirdetésre, hátha akad valakinek helytörténethez kapcsolódó érdekesség fillérekért.

Az hogy egy ilyen nagyságú hagyaték nem képvisel, sem iparművészeti és ipartörténeti emléket számomra rejtély...

Napszemüveg

Tobak Tibor hadnagy a Pumák földön-égen című könyvében ezt írta: „Fiatalok voltunk és divat volt valami extra dolgot csinálni. Például valaki kiszúrta, hogy Veszprém egyik üzletében sétapálca kapható. (…) Másik hír jött: napszemüveg kapható itt és itt. Másnap legalább húsz napszemüveges pilóta szállt le a buszról.”

Horváth György hadnagy 1945. március 19-én Esztergom környékén eltűnt. A századtársai nem tudták, hogy pontosan mi történt vele és a háború után sem sikerült a családnak információt szerezni róla. 2009. október 25-én a Szlovák Köztársaság területén fekvő Búcs község mellett Porubszky Béla és Zsákovics László vezetésével egy repülőgép-lezuhanási hely felkutatása kezdődött el. A feltárás során emberi maradványok, valamint magyar hadnagyi váll-lapok kerültek elő, ezért a teljes exhumáló feltárást az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és a Magyar Roncskutató Egyesület támogatásával fejeztük be. Előkerült a pilótajelvény és napszemüveg maradványa is. A DNS alapú személyazonosítást nem lehetett elvégezni a csontok rossz állapota miatt, ezért az általam benyújtott közvetett bizonyítékokra alapozott személyazonosítás alapján állapították meg, hogy a pilóta Horváth György hadnagy.

Sztókay Géza szakaszvezető 1945. március 22-én Herendtól északra hősi halált halt. A géppárja nem tudta megmondani, hogy pontosan mi történt vele, csak azt látta, hogy becsapódik a gépe. Ajka külterületén Varga László kutató azonosított egy helyszínt, ahol sok alumínium lemez darab feküdt a felszínen. A Magyar Roncskutató Egyesület és az MH Kiss József 86. Helikopterdandár elvégezte az ajkai roncs feltárását, mely során emberi maradványok is előkerültek. A közvetett bizonyítékok alapján, a kutatás jelenlegi állása szerint Sztrókay szakaszvezető gépét sikerült megtalálni. A személyes tárgyak közül mindössze a napszemüveg egyik lencséjét találtuk meg, mely méretei alapján egyezik a Horváth hadnagy exhumáló feltárása során talált napszemüveg lencsével.

A fotón, bal oldalon Horváth hadnagy napszemüvege, jobb oldalon Sztrókay szakaszvezető (az azonosítási eljárás végén lesz bizonyos a személyazonossága) napszemüveg lencséje.

Emlékezzünk ezzel a pár sorral a hősökre és hősi halottakra!

Elment az utolsó „Band of Brothers” veterán

2022 július 05-én, 97 éves korában elhunyt Bradford C. Freeman elsőosztályú közlegény. Bradford volt az utolsó még élő veterán a Stephen A. Ambrose által írt Elit Alakulat című könyvvel, majd az HBO sorozattal világhíressé vált Easy századból.

Megmondom őszintén nekem ilyenkor igencsak ambivalens érzéseim vannak. Először a könyv majd az HBO sorozata hozott világsikert a Normandiában bevetett amerikai 101. ejtőernyős hadosztály, 506. ejtőernyős ezred „E” századának. Nem vitatom a hősiességüket, tették, amit a hazájuk megkövetelt. Sokuk az életét áldozta. Csak, ami kérdés megfogalmazódik bennem ilyenkor az a miért? Miért pont ez a tucatnyi katona lett feledhetetlen hős és többi hős tízezrek neve elvész a múlt homályába. Persze erre nincs válasz, de elgondolkodtató.

Maurovics Gál

Maurovics Gál csendőrőrmester fotója a Csendőr Zsebkönyv 1896. évi számából. Amiért felteszem, az egy rendhagyó kitüntetés-adományozás, ugyanis leszerelésekor Arany Érdemkereszttel tüntették ki. 

"Ahány nyelvet tudsz, annyi ember vagy"!

Édesapám 1931.08.20-án tett tiszti esküt a M.K.Ludovika Akadémián, immár 90. évvel ezelőtt! Édesanyámat 1940.06.20-án vette feleségül. Rájuk emlékezve, szüleim emlékére készítettem a kompoziciót,melyet tudatosan állítottam így össze. 

Mindketten, több nyelv ismeretének köszönhetik, hogy a mi, (öcsém és én) szüleink lehettek!

Silló Ferenc katonai pályafutása

Nemrég hozzám került egy nagyon szépen összetartott egyenruha- és dokumentum hagyaték. Nem a fő gyűjtői témám az 1945-utáni idők, de mivel úgy láttam, hogy sokat tudok tanulni, mint referencia anyagot feldolgozni és dokumentálni, megszereztem a tejes tételt.

Silló Ferenc ezredes teljes életútja követhető az általános iskolától, a Kossuth Akadémián, Zrínyi Akadémián át egészen a nyugdíjazási időpontig.  

Az első képen látható középen a zászlót tartva egy Kossuth Akadémián tartott szemlén. Az épület a háttérbe természetesen a volt M. Kir Ludovika Akadémia épülete.

Szimonidesz Lajos vezérőrnagy, protestáns tábori püspök

Pusztaföldvár 1884.11.04.-én született. Protestáns lelkész.

1907-ben Rákospalotán kezdte meg lelkészi szolgálatát.A Tanácsköztársaság alatt a helyi direktórium elnökévé választják, ezért a proletárdiktatúra bukása után,  négy hétig fegyházban volt.  Az evangélikus egyházi bíróság ítélete  alapján, 1922-ben hivatalából elbocsátották és lelkészi hivatását nem gyakorolhatta tovább. Ezután Budapesten a lipótvárosi takarékpénztárban dolgozott pénztárosként. A baloldali értelmiség tagjaként fölemelte a szavát a  Sallai- Fürst ügyben, ezért 400 pengő pénzbírságra ítélték. 1945-től a Népgondozó Hivatalban, majd a Magyar Nemzeti Múzeumban dolgozott. 1948. május1-jén a párt" hívó szavára" a Határőr Főparancsnoksághoz került, mint protestáns tábori lelkész. 1948. szeptember 1-jén  a HM Protestáns Tábori Püspökség állományába került, majd 1949. június 15-én püspökké avatták és átvette a Protestáns Tábori Püspökség irányítását. 1951-ben megszüntették a tábori püspökségeket,  így 1952. március 1-jén a Hadtörténeti Levéltárba helyezték. 1953 decemberétől a Hadtörténeti Intézet előadójaként tevékenykedett. 1955. november 4-én került nyugállományba. 1965. július 18-án hunyt el Budapesten.  Forrás: Maruzs Roland: Tábornoki kar 1945-1956.