Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Sorsok, emberek (18 kép)

Sorsok.... 1936. Fotográfia

2020.07.28. án forró nyári napon, csatolt fájl-ként kaptam ennek a számomra méltatlanul fagyos hangulatot megörökítő fotó képét. Rendkívül sok kérdést indukál az agyamban... egyetlen megjegyzés volt: 1936.

Tisztelettel fordulnék bölcs Tagtársaimhoz, legyenek szívesek minél több információval ellátni a fotográfiával kapcsolatban! Kérem, különösen koncentráljunk a fiatalemberre! Őt szeretném azonosítani.....

(megjegyzés: a műterem Esztergomban volt, ahol a fotográfia készült.)

Köszönöm

Tom Moore százados

Szerintem nem nagyon van ember, aki ne hallott volna Tom Moore-ról, a brit hadsereg nyugállományú századosról, aki 100 évesen jelentős összeget gyűjtött össze a brit egészségügyi szolgálatnak.

Erre való tekintettel II. Erzsébet mondjuk így: "ezredesi címmel és jelleggel" ruházta fel Moore-t, és most soron kívül lovaggá is fogja ütni. 

Viszont nem kifejezetten ebből az okból tettem fel a képét, hanem egy kis kitüntetéses érdekesség miatt.

Ez a hazai médiába már nem szivárgott át, viszont úgy gondolom, minden kitüntetések iránt érdeklődő embert jóérzéssel tölt el.

Nevezetesen: az öregúr minden képén viseli a II. világháborúban szerzett kitüntetéseit, valamint az ezrede jelvényével díszített zakót. Az viszont feltűnő, hogy a kitüntetései sorából a Defence Medal hiányzik, mivel ez az idők folyamán elveszett.

Ezredesi kinevezése alkalmából megajándékozták egy új Defence Medallal. Hogy a kitüntetés hiánya valamelyik illetékesnek tűnt-e fel, vagy az öregúr maga jelezte, az sajnos nem derült ki. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Defence_Medal_(United_Kingdom)

A címképen egykori alakulata,  a Yorkshire Regiment emlékérme a Yorkshire Regiment Medal látható, amit szintén megkapott.

Különös karrier

A közös hadsereg sematizmusát böngészve lettem figyelmes egy különös életútra:

Heinrich Porges altábornagy 1853-ban született, katonai pályáját 1871-ben kezdte vártüzér hadnagyként. Már ebben a rendfokozatban a vezérkarhoz vezényelték, 1876-tól. 

Teljes pályáját nem részletezve, 1899-től vezérőrnagy, 1904-től altábornagy.

Utolsó beosztásai: 6. vártüzér-ezred parancsnok, erődítési igazgató Przemyslben,végül a zágrábi hadtestparancsnoknál beosztott tábornok. 1906-ban nyugdíj. 

35 éves katonai pályafutás alatt csak a III. osztályú Tiszti Szolgálati Jelet és a Jubileumi Érmet kapta meg, illetve nyugállományba vonulása alkalmából egy Signum Laudist(!).

A magánéletben viszont nem lehetett sikertelen, ugyanis nyugdíjas napjait Nizzában, majd Monacoban tengette, utóbbit ebben az épületben:

https://goo.gl/maps/xsQafqEzf4yeT3HH9

1916-ban hunyt el.

Herceg Esterházy Alajos

A fraknói várban fotóztam. A tárgyak herceg Esterházy Alajoshoz kötődnek, aki lovassági tábornokként vonult nyugállományba.

A többi kép hozzászólásban.

Eötvös Lóránd Díj - egy életpálya képei, díjai, emlékei

A Minisztertanács 1973. évben a 1016/1973.( , melyVI. 2.) rendeletében díjat alapított, melyet "Eötvös Lóránd Díjnak" nevezett el.

"A kiemelkedő ipari, mezőgazdasági, és közlekedési területek alkotó,irányító, szervező tevékenységek elismerésére szolgál."

Évente április 4. alkalmából 35 fő volt a maximálisan odaítélhető díjazott.

1991.évben  az akkori Ipari és Kereskedelmi Miniszter 24/1991.(VII.23.) rendeletében újra alapította. 

"Évente, a Magyar Műszaki Értelmiség Napján adható át, 25 fő díjazott számára.

A díjjal oklevél, bronz dombormű-érem, pénzjutalom jár"

Egy életút képekben

Sikerült szereznem egy családi albumot, ami végig kíséri az illető életútját képekben. Csak az a bökkenő, hogy a vezetéknevet sehol nem említik. Ami közelebb visz az azonosításhoz, az az, hogy a tiszt úr szolgált Kassán. Az ezredesi fotón kassai száraz bélyegző van 1941- es, és egy pár családi fotón kassai bál felírat. Az illető megjárta a keleti frontot, ami az egyik fotón látható is. A fotó hátulján '42 ősze felírat. Azt nem tudom, hogy milyen ranggal fejezte be a háborút. Akitől vettem azt mondta, hogy több album is volt de azokon már túladott, - sajnos. Minden segítséget megköszönök az azonosítás végett!

Egy magyar királyi századosra emlékezem

Nagyon nehezen szántam rá magam, hogy megosszam az alábbi dokumentumokat. Édesanyám hagyatékából kerültek elő szomorú mementóként, de nem kis meglepetésemre. Családomban erős a katonai kötődés, édesapám is századosként szolgált a Néphadseregben. Talán innen a vonzalom a történelem és a katonai relikviák iránt.