Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Koronás kiscímeres ejtőernyős barett

„A stílus mögött egy ember van, az ember mögött egy élet van.”

(Kosztolányi Dezső)

A rendszerváltás után az öltözködésben megjelenő nyugati elemek a korabeli divat meghatározó jellemzője volt. Megjelentek nagyobb mennyiségben az inkurrens katonai kiegészítők, egyenruházati anyagok, főként a korban újdonságnak számító military boltokban vásárolható, illetve különféle külszolgálatokban cserélt vagy vásárolt nem hivatalos elemek. Katonáink a Magyar Honvédség által biztosított, a Néphadseregből rájuk maradt, egyes korszerűtlen ruházati és egyéni felszereléseiket saját kényelmüket és munkájukat megkönnyebbítve cserélték le nem hivatalos, de használhatóbb elemekre. Ez alól nem maradhatott ki a „keleti” stílusjegyeket magánhordozó 1987M ejtőernyős és mélységifelderítő állomány számára rendszeresített nyári sapka sem.

Nagyobb mennyiségben megjelentek a Bundeswehr (szerk.: Németország hadereje) által selejtezett és civil piacra eladott különféle barettek. Olcsósága és könnyű beszerezhetősége miatt gyorsan és egyszerűen vívta ki népszerűségét. Anyaga vastag és jól alakítható posztó, melyet fekete színű valódi bőr szegélyez. Gyártása egy speciális kötőgépen történt, mely lehetővé tette, hogy egy darabból készüljön. Bélése fekete színű pamutvászon, bőr vagy műanyag rombusz alakú izzasztóval lett ellátva, melybe a gyártási és méret jelzései kerültek. A teljes bélést több esetben a „betörést” elősegítve eltávolították, a posztót pedig megborotválták. Több hord módja elterjedt, legnépszerűbb az egyszerűen oldalra húzott viselés, vagy a napjainkban Debrecenben (szerk.: MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred) illetve Szolnokon (szerk.: MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár) általánossá vált „amerikai” stílus, mely a 90-es években terjedt el országunkban.

Az 1987M sapkajelvény korában egyedülállóan elhagyta a szocializmusra utaló direkt elemeket, így egyedülálló volt, ráadásul központjába a „Kádár-címer”-ből kiemelt Kossuth-pajzs került. A rendszerváltás után ugyan indokolatlannak tűnhet cseréje, viszont a címerünk cseréjével megjelent 1992 körül a koronás kiscímeres verzió. Legelső feltűnése Egerben, a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonáinál figyelhető meg, később innen vásárolják különböző katonai boltok, majd jutnak hozzá más alakulatok katonái. Tervezése és gyártása az egri laktanyával szemben lévő Pétervári István military boltjához kötődik, bár az évek során több verzió is megjelenik. Először csak modernizálták grafikailag az oramentikát és csak állománykategóriának megfelelő színezésű példányokat gyártottak, majd különböző hiánypótló verziók születtek, például az alacsonyláthatóságú olív színű verzió. Az idő előrehaladtával más gyártoktól más-más verziók születtek, köztük a 2010 körül megjelenő sivatagi színösszeállítású példány. Azóta már több mint 20 variánsa született, viszont népszerűsége töretlen, hiszen ezek közül a mai napig vásárolnak az ejtőernyős szakszolgálatok illetve a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonái.