Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Fejfedők, sapkajelvények (63 kép)

Koronás kiscímeres ejtőernyős barett

„A stílus mögött egy ember van, az ember mögött egy élet van.”

(Kosztolányi Dezső)

A rendszerváltás után az öltözködésben megjelenő nyugati elemek a korabeli divat meghatározó jellemzője volt. Megjelentek nagyobb mennyiségben az inkurrens katonai kiegészítők, egyenruházati anyagok, főként a korban újdonságnak számító military boltokban vásárolható, illetve különféle külszolgálatokban cserélt vagy vásárolt nem hivatalos elemek. Katonáink a Magyar Honvédség által biztosított, a Néphadseregből rájuk maradt, egyes korszerűtlen ruházati és egyéni felszereléseiket saját kényelmüket és munkájukat megkönnyebbítve cserélték le nem hivatalos, de használhatóbb elemekre. Ez alól nem maradhatott ki a „keleti” stílusjegyeket magánhordozó 1987M ejtőernyős és mélységifelderítő állomány számára rendszeresített nyári sapka sem.

Nagyobb mennyiségben megjelentek a Bundeswehr (szerk.: Németország hadereje) által selejtezett és civil piacra eladott különféle barettek. Olcsósága és könnyű beszerezhetősége miatt gyorsan és egyszerűen vívta ki népszerűségét. Anyaga vastag és jól alakítható posztó, melyet fekete színű valódi bőr szegélyez. Gyártása egy speciális kötőgépen történt, mely lehetővé tette, hogy egy darabból készüljön. Bélése fekete színű pamutvászon, bőr vagy műanyag rombusz alakú izzasztóval lett ellátva, melybe a gyártási és méret jelzései kerültek. A teljes bélést több esetben a „betörést” elősegítve eltávolították, a posztót pedig megborotválták. Több hord módja elterjedt, legnépszerűbb az egyszerűen oldalra húzott viselés, vagy a napjainkban Debrecenben (szerk.: MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred) illetve Szolnokon (szerk.: MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár) általánossá vált „amerikai” stílus, mely a 90-es években terjedt el országunkban.

Az 1987M sapkajelvény korában egyedülállóan elhagyta a szocializmusra utaló direkt elemeket, így egyedülálló volt, ráadásul központjába a „Kádár-címer”-ből kiemelt Kossuth-pajzs került. A rendszerváltás után ugyan indokolatlannak tűnhet cseréje, viszont a címerünk cseréjével megjelent 1992 körül a koronás kiscímeres verzió. Legelső feltűnése Egerben, a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonáinál figyelhető meg, később innen vásárolják különböző katonai boltok, majd jutnak hozzá más alakulatok katonái. Tervezése és gyártása az egri laktanyával szemben lévő Pétervári István military boltjához kötődik, bár az évek során több verzió is megjelenik. Először csak modernizálták grafikailag az oramentikát és csak állománykategóriának megfelelő színezésű példányokat gyártottak, majd különböző hiánypótló verziók születtek, például az alacsonyláthatóságú olív színű verzió. Az idő előrehaladtával más gyártoktól más-más verziók születtek, köztük a 2010 körül megjelenő sivatagi színösszeállítású példány. Azóta már több mint 20 variánsa született, viszont népszerűsége töretlen, hiszen ezek közül a mai napig vásárolnak az ejtőernyős szakszolgálatok illetve a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonái.

Rendőrség Különleges Szolgálata barettsapka

Az 1987-ben alakult Komondor Szolgálat jogutódja 1991. májusától a Rendőrség Különleges Szolgálata, mely 2004-től Rendészeti Biztonsági Szolgálat Terrorelhárítási Szolgálat, majd 2008-tól Készenléti Rendőrség Terrorelhárítási Szolgálat, 2011-től Terrorelhárítási Központ egyik alegységeként szolgál. Magyarország mindenkori rendőri elit, kommandós egysége.

A Rendőrség Különleges Szolgálatának barettsapkája bordó színű, festett fém jelvénnyel. Dr. Berkesi Ferenc r. ezredesként vezette az RKSZ-t aki 1994-től az ORFK Köztársasági Őrezred Parancsnoka lesz dandártábornoki rendfokozatban, majd 1998-ban vezérőrnagyként vonul nyugállományba. Dr. habil. Boda József r. altábornagy ekkor alezredes az RKSZ-nél. Parancsnok volt még Osváth László r. ezredes és Dr. Bökönyi István r. dandártábornok is.

Én 25 éve vágytam erre a barettsapkára, most teljesült.

MH 25/88 KVZ barettje

,,Bevetésre kész!’’

(Vári Tibor)

Mint ahogy az idézet is utalást tesz rá, a MH25/88. könnyű-vegyes zászlóalj, valamint annak elődjei és utódjai az egyetlen olyan alakulat hazánkban, amely a légimozgékonyságú képesség koncepciójával és az arra jellemző gyors reakcióidejével rendelkezik. Ebből fakadóan az alakulat képes volt egy esetleges hazánkat ért támadás, fegyveres csoportok behatolása esetén az ellenséges erőket feltartani és felvenni velük a küzdelmet, gyakorlatilag egy légidesszant alakulat feladatait ellátva.

Országunk déli szomszédságában zajló Délszláv háború fokozott veszélyeztetettséggel járt számunkra, mely életre hívta a zászlóaljat.

Ennek az alakulatnak a 2009-ben megjelenő, nem hivatalos barettjét és sapkajelvényét mutatom be, melyet később a fémből készült ,,88-as’’ jelvény cserélt le.

A barett a hazai szokásokhoz híven nem rendszeresített verzió, hanem a francia ,,Plein Ciel’’ cég gyártósoráról került le. A hazai gyártású, rendszeresített barettjeink az állomány körében mutatott népszerűtlensége miatt egyénileg, különböző ,,military’’ boltokban beszerezhető, megvásárolható típusokkal pótolták már a korai 90-es években.

A sapkajelvény követte az amerikai ,,Air Assault’’ jelvény mintáját, főbb motívumait. A hímzett jelvény közepén egy helikopter látható szemből (a légi szállításra utalva), ezt pedig szimmetrikusan két szárny fogja közre (a gyorsaságra utalva), illetve a szárnyak alsó találkozását két fekete színű puska takarja (könnyű lövész képességre utalva).

Az említett sapkajelvény a fém ,,88-as’’ jelvény elterjedése után érdemelte ki a ,,szakalap’’ sapkajelvény nevet, mivel ezt azok az újoncok kapták meg, akik teljesítették a 8 hetes szakalap képzést és ezután lettek jogosultak a fém jelvény viselésére.

12 éves használat után, a hímzett jelvény 2018-ban vonult nyugdíjba az új, homokszínű barett és az új, egységes dandár sapkajelvényének rendszeresítésével.

Büntetés-végrehajtás 2017M tábornoki tányérsapka

A Belügyminisztérium egyenruhás, fegyveres szerveinél 2017-ben új társasági egyenruházatot rendszeresítettek. A címképen a Büntetés-végrehajtás 2017M tábornoki tányérsapkája látható a Belügyminisztérium tábornokainak rendszeresített új 2017M sapkajelvénnyel.

A fotó a Kiskunhalasi börtön átadóján készült 2019.02.23-án. (Halasinfo.hu)

Rendőr társasági tányérsapka 2001M

A 2001-ben bevezetett új egyenruházat a Rendőrségnél a társasági ruhát is megreformálta. A társasági tányérsapka színvilága megmaradt az 1964-es tipusnál, de új sapkajelvény került bevezetésre, annak elhelyezése is változott. Megújultak a gombok és a sapkazsinór is.

Rendőr társasági tányérsapka 2017M

A 2017-ben rendszeresített társasági tányérsapka szinte minden tekintetben első ránézésre hasonlít a 2001M társasági tányérsapkára. Azonban a kiegészítőkben formailag és színvilágban valamint tartalmilag is változások történtek.