Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Hamisítványok, másolatok és fantáziadarabok (109 kép)

Fantáziajelvény. Minden lehetséges

Ez a valami nem kérdéses vagy vitás. Egyértelműen mai készítmény, egyetlen részlete sem hasonlít a korabeli jelvényekhez. Amiért feltöltöm az az elképesztő pofátlanság, amivel ezt a rémséget próbálják 1000 (azaz egyezer!!!) Euróért eladni. Persze aki megveszi, az magára vessen.

M

Kiváló Rádiós - "érdekesség"

Arany festékkel volt lefestve a jelvény koszorúja. Amikor megtisztítottam, kiderült a turpisság. Találkozott már valaki hasonlóval? Maga a koszorú valódi (szerintem, kiváló lövészé lehetett) és szerintem a tank rátét is. De így együtt? Nem értem a miértet!

Német Vaskereszt lovagkeresztje az "erdőből"

Kedves Tagtársak, ezt a keresztet fémdetektorosok találták Várpalota mellett nemrégen. Dierich Maerz szerint, aki a téma legelismertebb szakértője a világon, a kereszt egy jól ismert másolat. A C.E. Juncker cég által gyártott “Lazy 2” fantázianevű lovagkeresztnek egy ismertebb másolata.

Hát nem hihetetlen?! Valaki hatalmas nagy energiát fektetett a háttértörténetbe.

Még egy hamis aknakutató jelvény

Már csak a munkámból is kifolyólag régóta érdekelnek a hamisítványok. Viszont a magamfajta amatőrnek nehéz a dolga abban, hogy valamiről megállapítsa hogy eredeti-e vagy hamis az adott tárgy. Nagyon hiányzik egy, a hamisításokkal foglalkozó önálló dolgozat, mű, amelyből tanulni lehetne. Ezt több hasonló fórumon is már jeleztem, ezzel mindenki egyet is értett. Tegnap kaptam egy barátomtól a feltett darabot, de azzal, hogy ez valószínűleg "utángyártott", de rám bízza. Nos valóban az, de mit is kellene egyébként nézni? Összehasonlítva ezen a fórumon korábban feltett eredeti és hamis darabokat eléggé szembetűnő lett például a fogazat (lásd pl: http://signum-laudis.hu/keptar/kepek/63-hamis-bronz-aknakutato-jelveny)! Ennek függvényében már bátran kijelenthető, hogy nem eredeti a jelvény, még akkor sem, ha méretre tűpontos az eredetihez viszonyítva. 

Ugyanakkor itt a kérdésem! Ismer-e valaki olyan szakirodalmat amely kizárólag a (gyakori) hamisításokkal és felismerésük módjával foglalkozik falerisztika, numizmatika témában? 

Előre is köszönöm a segítséget!

Puma gomblyukjelvények

Rövid időn belül 3 Puma századjelvény is felkerült aukciós oldalakra. Érdekesség, hogy mindhárom gomblyuk változat(?), ráadásul 3 különböző gyártójellel. (Berán, Morzsányi, Ludvig)

Idén már került fel V-ra egy gomblyuk Puma jelvény, aminél többen is megállapították, hogy másolat.

Hogy Sallayt idézzem a jelvény leírásáról: "hátlapjára (utólag) függőleges tűt forrasztottak." Egy szó sem esik gomblyuk változatról. Valamint az utóbbi pár évben kezdtek felbukkanni, régebbről legalább is nem emlékszem ilyenekre, csak tűsre.

Azt hiszem, nem nagy kunszt egy korabeli jelvényről leapplikálni egy gomblyuk fület és ezzel autentikusnak feltüntetni egy mai darabot. De ennek megvitatását a kedves tagokra bíznám. Mi a véleményetek?