Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Külföldi egyenruhák és tartozékok (124 kép)

Szovjet alumínium tégely

Hétfőn került hozzám ez az alumínium tégely és fogalmam sincs mi lehet. Papír szerű valami van benne, de össze van állva.

Egy dunántúli meg nem nevezett lőtér mellet a földön hevert. (egy ZU–23–2 vontatott légvédelmi gépágyú kerék és alkatrészei mellett)

Felirata:

Кaзaнское пpoизвeдствeннoe oбъeдинeниe - Tacмa - им. B. B. Kyйбышeвa - НП - Пaртия №3 6 шт. д 59 Изг. февраль 1984 г шм

(elnézést a hibákért) Mit is kaptam pontosan?

Szovjet felderítő periszkóp táska

Saját padlásról került elő, sajnos üresen. Több fórumon próbáltam azonosítani. Úgy láttam, hogy 1941-ig keménytokos hordtáska volt rendszeresítve. Mivel ez vászonszerű, így ez a változat 1941-1946/47 közötti időszakban készülhetett. (Orosz fórumbejegyzések alapján) 

Külföldi eladóknál találtam TR-4-es periszkópot ilyen táskával. Pecsét nincs benne.

Valaki tud segíteni, milyen periszkóp való bele? Szeretném idővel pótolni.

Angol királyi testőr zubbony

Gyűjteményem egy féltve őrzött darabja ez az eredeti zubbony, melyet az angol királyi testőrség (Household Division) egyik katonája hordott régebben. A zubbonyon lévő hímzett jelvények (leek=póréhagyma, Wales jelképe) és gombok alapján (az ötösével felvarrt gombok és a rajtuk lévő szimbólumok) a walesi ezred (Welsh Footguards regiment) által használt ruhadarab.

Ismeretlen "ködvágó"

Kedves Tagtársak,

A segítségeteket szeretném kérni ennek a sapkának a beazonosításában. Én elsőre osztrákra tippelnék de a neten nem találtam hasonlót.

Bolhapiaci lelet, elnézést a kép minőségéért. További képek a sozzászólásban.

Német altiszti tányérsapka evolúció

Kedves Tagtársak,

Szeretném nektek megmutatni a gyűjteményem egy részletét. 

Ezen az altiszti/legénységi soron jól látszik miként változott a divat a háború előrehaladtával. Próbáltam úgy fotózni, hogy a lényegi részek kivehetőek legyenek.

A baloldali egy 1936/37-es gyártású „tellermütze”. Lapos, kerek igazi „tányér” forma. A középső egy 1939-es gyártású darab. Itt már jól megfigyelhető, hogy a csúcsos forma jött divatba. Fényképeken, gyűjteményekben látni egészen extrém csúcsos darabokat is. A jobboldaliban nincs dátum, de az anyaghasználat alapján a gyűjtők 1943-44-re teszik. Ezen a darabon jól látszik, hogy a divat már a lekerekített kiforrottabb forma felé fordult. A háború végéig ez a formavilág maradt az uralkodó.