Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Egyenruhaviselési fényképek (128 kép)

Felvidéken

Bolhapiacos lelet különösebb története már nincs, de talán a hozzáértők megtöltik ha nem is történettel, inkább információval.

Ha jól gondolom a fotó Oroszka település közelében készülhetett. Az egyenruhák pedig változatosak...

A fotó mérete 6X9cm. próbáltam jó felbontásba bescanelni.

Kommandós fejlámpa

Netböngészés közben bukkantam érdekes fotókra egy német honlapon. A bozontos szakállas harcos fején rohamsisak, lámpával!

Kicsit off téma, de nagyon megtetszett, mert emlékeztetett korunk hőseire, a rendíthetetlen kommandósokra, akik halálmegvető bátorsággal éjjel is képesek bevetéseket végrehajtani a kis eszköz segítségével.

Persze, a technológia 100 év alatt sokat változott. 

A szakállas harcos pedig nem kommandós volt, fejlámpája a leírások szerint repülőgépek felé irányuló kommunikáció eszköze volt. Érdekes megnézni a korabeli csúcstechnológia vívmányát. Hogy a kilós súlyú acetilén lámpa ne húzza le a harcos orrára  a sisakot, hátul ellensúlyt szereltek fel. 

Segítséget kérek!

Minden észrevételt és meglátást tisztelettel várok. Nekem fogalmam sincs, hogy mi lehet ez a csoportkép. Mintha az egyenruhák is eltérők lennének. Az egyik hölgyön nyitott orrú nyári lábbeli(?) és pantalló, a másikon robusztus utászcsizma, stb. Előre is köszönök minden segítséget!

Rendőri esküvő 1946.

A házaspár mindkét tagja rendőr volt egészen nyugdíjazásukig. Erzsébet vizsgálótiszt, Gerő Vilmos a BM hírközpontban dolgozott.

A kép színezését F.A. barátom készítette.

Unokaöcsém játszásiból egy speciális öltözetben

A kép 1968-ban készült játék közben. Zubbony: 1951 M gimnasztyorka, 1958 M barna műanyaggombokkal, a sapka érdekesebb: posztó bocskai, bőrellenzővel, sapkarózsa nélkül, bal oldalán világoszöld topán a barna "vitézkötés" alatt. Sajnos, nem tudom, mikori darab lehet. Én új állapotban kaptam 1962-ben egy tűzoltószertárból 3 db-ot. (Sajnos, egy sincs meg belőlük, valaki meglovasította őket...)

Harmadéves katonai főiskolás

Szerénységem, harmadéves katonai főiskolai hallgatókén, mint kiképző (KLKF) 1975 júliusában a mezőtúri Szabó Lajos laktanya valamelyik gyakorlóterén. A Karikás Frigyes Katonai Kollégium újoncait "egzecíroztam", akik mint leendő tisztek, HM ösztöndíjasként ősszel megkezdték egyetemi pályafutásukat.