Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Egyenruhaviselési fényképek (127 kép)

Fegyőr ca. 1949

Nemrég került hozzám ez a fénykép, amin egy alacsony rendfokozatú börtönőr látható valamilyen rövid ideig rendszerben volt egyenruhában, sapkajelvénnyel, állományjelzővel és rendfokozati jelzéssel. A fotó pontos készítési dátuma nem ismert, de be lehetne határolni a képen látható jellemzők alapján.

Hozzászólásban nagyobb méretben is beillesztem majd a képet.

/A fotó saját tulajdon, a kép saját scan./

Fehér kabát

Sajnos a kép nem a legjobb minőségű, de kora okán ezt elnézhetjük neki - magyar gyalogezred tizedese még fehér waffenrockban, de már az 1868-ban bevezetett lövészbojttal, tehát becslésem szerint a felvétel legkésőbb 1870-71 körül készülhetett. Újvidéki a fotós, ha igény van feltöltöm a hátlapot is.

Kar-rendfokozat

Nem a legjobb felvétel, de egy igen ritka viselési fénykép: a 45 M ruhához kísérleti/átmeneti, felkaron viselt pajzs alakú rendfokozati jelzés. A zubbony maga egyébként valószínűleg átalakított 1930 M repülő.

Lovas rendőrök díszben (gyalog), 1898

Képes havilapban megjelent fénykép. Érdekessége, hogy a korszak lovas díszegyenruhája nem így nézett ki, csak a gyalogos rendőrök viseltek kétsoros dolmányt, a lovas rendőrök pedig atillát. Itt mégis egysoros csipkegombos dolmányban állnak, amelyet nem említenek sehol viselési szabályzatok. A helyszín nagy valószínűséggel a Mosonyi-laktanya udvara, a kép 1896-1898 között készülhetett.

Landesschützen

Cs.kir. tiroli országos lövész/Landwehr hegyi ezred katonája. 

Egy magyar szemtanú leírása róluk, 1914-ből:

Széles, magas szál, szakállas közlegények. a parolijukon ezüstös cifraság mutatja, hogy a tiroli Landesschützök közül valók. Ezek a hegyi vadászok a gyalogság eleji közé tartoznak. Ami golyót ezek eleresztenek, az csakugyan oda megy ahová küldték.

Tömörkény István: Idegen katonák

Román hadbíró 1945 előtt

Egy nem túl gyakran látott egyenruha. A II. világháború román hadseregének tisztje (hadbírája) köpenyben, tányérsapkával.

A gyakorlott szem észreveheti a sapkajelvény fegyvernemi voltát, amin mérleg jelöli az igazságügyi beosztást.

Sajnálatos (számomra), hogy a román egyenruházatról és a kitüntetésekről nem sok hozzáférhető irodalom forog közkézen, így nem tudom, milyen fegyvernemi színben kell elképzelni a sapka állórészét és a sávokat a válldíszeken...