Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

9-es zászlójelvény miniatűr

Mindannyian tudjuk, hogy a budapesti Arkanzas cég a Nagy Háború folyamán a honvéd gyalogezredeknek és a magyarországi kiegészítésű közös gyalogezredeknek is készített zászló alakú jelvényeket. Ezeken a zománcozás színe megegyezett az ezred hajtókaszínével.

Kevésbé közismert, hogy készültek számozott zászlójelvények kis méretben is. Felfogatásuk szerint ezek általában gomblyukjelvények. Olyanok, mint a képen szereplő három jelvény. Ezek főleg a közös ezredek számait kapták, csak az 1. honvéd gyalogezrednek volt ilyen kis jelvénye. A méret és a rögzítés módja arra utal, hogy ezeket a jelvényeket a háború után talán a bajtársi szövetségek készíttethették.

A képen bemutatott számok mellett még léteznek továbbiak is, összesen 10-12 ilyen jelvényről tudok. Ami a képen érdekesség, az a 9-es jelvény. Mert a 32-es budapesti, a 34-s kassai ezred volt. Ezeknek az ezredeknek létezett bajtársi szövetségük, kiadtak emlékkönyvet is. A 9-es viszont nem magyar ezred volt, hanem lengyel. Parancsnoksága Przemyslben volt, kiegészítést Stryj környékéről kapott.

Lehet, hogy mégis volt 9-es bajtársi szervezet? És az Magyarországon működött? Mert hogy a kis zászlójelvények rendre nálunk bukkannak fel.

A Nagy Háború blogon lehetett olvasni az egyik visszaemlékezésben (https://nagyhaboru.blog.hu/2022/10/10/_a_legyek_el...), hogy az oroszok által elfoglalt területeken szerveződő közös ezredeket a háború folyamán rendszeresen más, főként magyar menetzászlóaljakkal töltötték fel. Ott konkrétan azt említik, hogy a 30. gyalogezred II. zászlóalj állományába 1915 elején egy 32-es, egy 26-os és egy 12-es menetszázadot adtak le pótlásként. Ugyanez megtörténhetett a 9. gyalogezreddel is.

Talán a 9-be beosztott magyar legénység csináltatta a háború után a 9-es zászlót. Apró hibája a dolognak, hogy a 9-esek hajtókaszíne zöld volt, nem kék...