Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Sapkajelvények és patriotika 1918-ig (257 kép)

Vörös ördög

Hogy ördög, az jól látszik a vörös színe már kicsit megkopott.

Az 5 HHH 5. honvéd huszár hadosztály akar lenni. Ilyen nevű egység ugyan nem volt, hiszen a Monarchia hadosztályaiban a háromféle lovas fegyvernemet a nevük szerint nem említették, hanem csak mint lovas hadosztályt. Persze, a két honvéd lovas hadosztályban (5. és 11.) az ezredek kizárólag huszárezredek voltak, így joggal lehetett őket huszár hadosztálynak is nevezni.

A vörös ördög elnevezés a jelvény szerint a hadosztályra, esetleg annak az ezredeire is vonatkozott. Tágabb értelemben viszont azt hiszem minden magyar huszár alakulatot ezzel a névvel illetett a köznyelv. Az ezredek közül az 1. honvéd huszárezrednek is volt ördögös jelvénye. Mi több, az ezred emlékalbumát is az ördögös jelvény díszíti.    

20 év után

Kezdő gyűjtőként mindjárt belebotlottam ebbe a jelvénybe. Rögtön el is kunyerálta tőlem valaki, és azóta nem láttam belőle másikat. Most végre befutott! Az egyik bántó hiány megszűnt a gyűjteményemben!

Tanulság: ha lehet ne adogassuk, cserélgessük el gyűjteményünk darabjait!

Persze vannak kényszerhelyzetek, amikor nincs más lehetőség. De nem szabad arra számítani, hogy majd könnyen pótolni tudom. Ez egyáltalán nem biztos!

M

Huszárcsákó

Az Arkanzas cég egyik legszebb jelvény sorozata volt a közös huszárezredek csákóit bemutató sor. Ezek a kis ékszerek nem voltak teljesen olyanok, mint maguk a csákók. A csákó alsó szegélyén a koptató fekete bőrből készült, nem a csákó színének felelt meg. A szemernyő is homogén fekete volt, nem volt rajta aranyozott paszomány. Valahogy ahhoz hasonlóan, ahogyan ezt a korabeli képeslapon is ábrázolták. Az ezredszám elől középen a kétfejű sas jelvény közepén volt látható, nem oldalt.

Mindezek ellenére a piros, szürke, kék, fehér színű csákók a jelvény gyűjtemények leglátványosabb darabjai közé tartoznak.

85. gyalogezred

A 85-ös gyalogezred, a "Manilowa ezred" Bereg és Máramaros vármegyékből kapta a legénységét. 1915 decemberében a Kárpátokban a Manilowa hegyért vívott harcokban nagy veszteségeket szenvedtek el, de az orosz betörést megállították. 

A jelvény alsó részén a két vármegye címere látható. A 85-ös szám azért van zöld mezőben, mert ez volt az ezred hajtókaszíne. A Monarchia közös gyalogezredeinek egyenruházatát a gyalogezredekre egyedül jellemző színekkel egymástól megkülönböztették. 

102 közös gyalogezred volt a békeidőben. Ezek közel felét a Magyar Királyság terültén állították fel. Ők zsinórdíszes, ú.n. magyar nadrágot hordtak. Következő megkülönböztető jel volt a hajtókaszín, de ebből nem volt 50 árnyalat (mint a szürkéből :-))), csak huszonegynehány. Így még a köpenygombok színével is variálni kellett: volt ezüst és arany színű gomb. Így tehát például a fekete gallérhajtóka szín mellett sárga gomb és magyar nadrág a 26. esztergomi gyalogezred egyenruhája volt. Ugyanez ezüst gombbal a kecskeméti 38-as ezred. A két osztrák ezred az 58-as és a 14-es volt. Ennek a négy gyalogezrednek volt fekete gallérhajtókája. A 85-ös ezred színe az almazöld volt sárga gombokkal.

Más fegyvernemeknél az ezredeket nem különböztette meg eltérő hajtókaszín. A honvéd gyalogezredek színe a kék volt. Mind a 32 békeidőben felállított ezred ezt a színt hordta. Az osztrák honvédek, a Landwehr zöld hajtókát kapott. A tüzérezredek pirosat, és így tovább.

A gallér hajtóka színe sok ezredjelvényen megjelenik. A huszárezredeknek a csákója volt jórészt eltérő színű. Ezért a huszárezredek jelvényeiben alapszínként sokszor a csákó színe látható.

Érdekesség még, hogy a hajtókaszín az ezredhez tartozás fontos kifejezője, szimbóluma volt. A 101-es békéscsabai ezredet a sárga hajtókaszínről "sárgarigó ezred"-nek keresztelték el. A háború vége felé a hajtóka színt már nem a teljes galléron viselték, hanem csak egy keskeny sávon a rangjelzések és fegyvernemi jelvények mögött. 

Rácz honvéd

Okw megjegyzéséhez csatlakozom. A nevesített és az ismeretlen hősök kérdéséhez. Nyilván ez egy örök dilemma. Vannak néhányan, akiket kiemelnek a sokak közül és propaganda célok érdekében "hype"-olnak. Ez szerintem teljesen rendjén van. Akik meg nem kerülnek be ebbe a körbe, a sok ezer többi hős, ők szerintem nem háborognak ezen. Tudják jól, hogy miként működik ez. Csak mi, az utókor teszünk fel moralizáló kérdéseket. Ezek persze jogosak, csak éppen nem vezetnek sehova. Az egyes hősök kiemelése, példának állítása szükséges. A sok hasonló további történet kiemelése nem csak hogy nem lehetséges, de szerintem nem is nagyon jó gondolat: elhalványítaná a kiemelt hős üzenetét.

Szóval, itt van egy Nagy Háborús hős. Szintén közlegény. Egyetlen dolgot tudunk róla biztosan, hogy meghalt 1916 július 16-án. A figyelő őrs teljes személyzete és három orosz holtteste volt körülötte. Ebből született az egyedül is kitartó, halálosztó honvéd, aki majd maga is hősi halált hal az utolsó orosszal együtt. Vagy így volt, vagy nem, de ez kerekedett belőle, és a korabeli propaganda egyik kiemelt eseményévé vált. Még egy emléktábla is került a pótkeret épületének falára Budapesten a Rigó utcában. A tábori újság kezdő oldalát díszítette a plakett és a történet. 

Okw kérdése: ki emlékezik a többi hősre? Egyenként, név szerint senki. De mint hazáját védő magyar hősök csapatára annál többen. Nem sokan persze, 100 év előtti események kikopnak az emlékezetből. Ezért fontos ez az oldal, a Nagy Háború blog, vagy szerénységem által szerkesztett kappenabzeichen.hu honlap. Hogy az emlékek fennmaradjanak. Nem csak Rácz honvédé, hanem minden hősé.

M