Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Sapkajelvények és patriotika 1918-ig (127 kép)

16-os "kék zászlócska"

Ilyen szép zászlócska felhozatal után csakis egy hiányzó számosat mertem feltölteni. Kis hercehurca után sikerült megszereznem a darabot és most jó helyen van. Természetesen szokásomhoz híven szívesen elcserélem erdélyi vonatkozású jelvényre, vagy határvadász anyagra!:D

Cs. és kir. ellátó csapatok és tábori sütödék sapkajelvénye

A Nagy Háborúval kapcsolatban a figyelem mindig a harcoló alakulatok felé fordul, hiszen a harci cselekmények változatosabbak és izgalmasabbak, mint a harcosok élelemmel, felszereléssel, lőszerrel való ellátása. Pedig mindenki számára világos, hogy erre is feltétlenül szükség van, nélküle a harcoló alakulatok harcképessége rövid idő alatt leromlik. A trén azonban már a háború alatt is viszonylag kevés megbecsülésnek örvendett, szerintem eléggé méltatlanul. Ez kifejeződik abban is, hogy a sapkajelvények között csak elvétve találunk a hadsereg ellátását végző csapatokra utaló darabot. Most egy ilyen jelvényt szeretnék bemutatni, a Monarchia ellátó csapatainak általános jelvényét.

A besztercebányai m. kir. 16. honvéd gyalogezred sapkajelvénye

Az ezred legénysége közel fele-fele arányban magyar és szlovák nemzetiségű volt. Zászlóaljaik állomáshelye: Besztercebánya, Balassagyarmat, Jolsva. Nevezetes ütközetük a háború elején Limanovához kötődik, ahol hősiesen helytálltak. Ma Balassagyarmaton látható az emlékükre emelt szobor.