Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Sapkajelvények és patriotika 1918-ig (200 kép)

Két jelvény és két lap

A sapkajelvények gyűjtésében számomra az a legnagyobb élmény, hogy a viszonylag gyakori és ezért olcsó darabok is szépek, mívesek. Tehát viszonylag kicsi pénzből is mutatós gyűjtemény állítható össze. Ráadásul ki is lehet egészíteni némi papír régiséggel, tábori lapokkal, viselési fotókkal. Ezek ára sem olyan horribilis. Aztán már csak egy kis napfény kell, hogy szép kompozíciókat készíthessünk. Itt kétféle kivitelben látjuk a Böhm-Ermolli hadseregcsoport jelvényét, és szintén kétféle színben a jelvénnyel díszített tábori lapot. 

A hokedli és a kockás kő lent már csak ráadás!

M

Monarchiás fegyvernemi jelvények ábrázolása sapkajelvényen I.

Nagy kedvenceim a magyar vonatkozású fegyvernemi jelvények valamint alakulat és sapkajelvények. Szeretnék egy sorozatot indítani és a közeljövőben pár új képet feltölteni a két kedvencem "egyben" történő megjelenéseről.

Elsőként a vasúti és távíró ezredek fegyvernemi jelvényét ábrázoló sapkajelvényt láthatjátok.

1. Népfelkelő Huszárezred parancsnoka kaposmérei Mérey Árpád alezredes

Mint hamarosan látható lesz, a képre tettem az egység szép jelvényét. A jelvény okán kerül ide feltöltésre. De igazán Mérey ezredes érdekelne. Sikerült hazatérítenem néhány képét Ausztriából, és jó lenne róla megtudni minél többet. A sematizmusban megtaláltam, illetve a 2. Honvéd Huszárezred emlékkönyvében említik a nevét. Onnan értesültem az ezredparancsnoki beosztásáról. Tud esetleg valaki még mást is róla? Például, hogy 1917-18-ban milyen beosztásban volt?

Határvadász

Egy korábbi tanulmányban írtam arról, hogy a számozott kiskürtök szinte biztosan nem Horthy-határvadászok jelvényei voltak. Hanem monarchiás tábori vadászoké, meg Landwehr ezredeké. Az viszont nem került szóba akkor, hogy voltak a Monarchiának is határvadászai! Itt van mindjárt az 1. számú határvadász zászlóalj jelvénye. Nem is olyan csúnya!