Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Sapkajelvények és patriotika 1918-ig (252 kép)

Bécsi hadikiállítás

A Nagy Háború folyamán Bécsben és Budapesten is bemutatták a frontélet "szépségeit" valamint a háborúban zsákmányolt ellenséges fegyvereket. Ezek a kiállítások nagyon látogatottak voltak és fontos szerepük volt a hátország háborús moráljának a fenntartásában. 

Zászlócskák

Egyszer, még kezdő gyűjtő koromban álmom volt kigyűjteni, de aztán más felé sodort az élet. Pár darabom volt csak, azokat idővel elcserélgettem. Ma reggel láttam ezt a fotót, gondoltam megosztom veletek. Azért, szívmelengető látvány! 

A kép forrása: Facebook.hu

Közös gyalogezred jelvények

Nekem valahogy úgy tűnik, hogy a honvéd gyalogezredek jelvényei inkább sima lemez kivételűek voltak, a közös ezredek esetében pedig talán több zománcozott darab fordúlt elő.

Két zászlócska

A december két zászlócskát is hozott, a honvéd 18-as zászlócska csere volt (köszönöm itt is Miklós!) a közös 46. szegedi gyalogezred jelvénye pedig Bulgáriából érkezett haza. Utóbbinak a tűje sajnos törött.

Ritkán látható sapkajelvény

Nemrég került a kezembe egy sapkajelvény, mely az uralkodóház egy ritkán látható tagját, Auguszta főhercegnőt ábrázolja.

Az uralkodóház tagjai gyakran megjelennek sapkajelvényeken, főleg I.Ferenc József, majd annak halála után IV. Károly király, Frigyes főherceg, és más főhercegek is, de  Zita királynőn kívül eddig nem találkoztam az uralkodó ház női tagjainak képével sapkajelvényen.

Auguszta főhercegnő Ferenc József unokájaként és József Ágost főherceggel kötött házassága révén magyar királyi hercegné volt. A „magyar hadsegélyezés védőangyala” jelzőt a Nagy Háborúban tett szolgálataiért kapta: az első volt a főrangú hölgyek sorában, akik a klasszikus női szerepek egyikében, a jótékonysági tevékenységben teljesedtek ki 1914 és 1918 között. Az ő nevéhez fűződik a róla elnevezett Auguszta Gyorssegély-alap létrehozása és működtetése a világháború folyamán. Viselési fotót a sapkajelvényről még nem láttam, maga a jelvény is újdonság volt számomra.

A jelvény elkészítéséhez akár ez a fotó is szolgálhatott alapul:

12. ulánus ezred

A Nagy Háborúban a lovasság jelvényei mindig nagyon exkluzívak, szépek voltak. Kiváló minőség, színes zománcozás jellemezte a legtöbbet. Ilyen volt a 12. ulánus ezredé is. 

Az ezred maga is különleges, mert a Magyar Királyság területén toborozták a legénységét. A háromféle lovassági csapat közül a huszárok voltak a magyar fegyvernem. Dragonyosokat osztrákok és csehek adtak, az ulánusok legénysége galíciai lengyel és rutén volt. Két kivétel volt: két horvát nemzetiségű ulánus ezred, az ötös és a tizenkettes. 

Nagyon szép a bejegyzéshez használt fotó is: ulánus katona teljes menetfelszerelésel, lóháton. Netes letöltés. 

A 12. közös gyalogezred zászlócskája

A császári és királyi 12. gyalogezred sapkajelvénye. Az ezred hajtókaszíne a barna volt, gomb színe sárga.

Ezredtörzs elhelyezése: Znaim, pótzászlóalj: Komárom.

Eleinte idegenkedtem tőle, talán a színe miatt, de végül mégis vonzott valahogy magához, így megkönyörültem rajta és magammal hoztam új otthonába. Nem lesz egyedül, talán idővel bővül is a család.