Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Fejfedők, sapkajelvények (37 kép)

Csendőr kalapcímerek

A baloldali kalapcímerre éveket kellett várnom, de megérte. Ha igény lesz rá, felqrakom az osztrák változatot és a pénzügyőr csákócímert is.

M.kir pénzügyőr főszemlész csákó

Nem gyűjtök, egyenruhát, nem értek hozzá, de ennek a darabnak nagyon örültem, ajándékba kaptam. Ha nem tévedek egy gyalogos tiszti csákó a Monarchiából. Megdöbbentő, hogy a mai méretekhez képest milyen kicsi a fejméret.

Zrínyi sisak

Hello everyone, my first post here. I'm using a computer translation so pardon any errors.

From the few pictures I have seen of these helmets there are either a few variations, different makers, or reproductions. I do not know the differences between any of the ones that I have seen. Would anyone one know the differences between early and late versions?  Also how to spot a reproduction? I have posted mine which I know little about.

Nemzeti Hadsereg fejfedői

Ha értenék a témához biztosan vetélkedőt fabrikáltam volna abból a képből, amelynek itt kilenc részletét vágtam ki. Fortepan kép, Nemzeti Hadsereg. Ahányan vannak a képen, szinte annyiféle sapka és jelvény. A vetélkedő természetesen ezek azonosítására vonatkozott volna. 

Azért beszámoztam az egyes viseléseket, hogy ha a kedves tagtársak jó kedvükben nekilátnak az azonosításnak, tudjuk, hogy ki melyik képről beszél. 

Én nem szeretném elkezdeni, mert nem értek hozzá. A jelvények között látok néhány ismertet, de számomra ismeretleneket is. Mindenesetre nagyon izgalmas, hogy egy 20-22 fős csoportképről ennyiféle viselést le lehet venni.

Tehát kiindulva a képből lehetne egy-egy sort írni a látható sapkákról és jelvényekről. Számomra nagyon hasznos lenne, ha ismereteimet bővíthetném ezen a téren!

Köszönöm előre is!

M

Őrparancsnoki babmérő

A képen egy fegyházőr babmérő látható. Az őrség parancsnokai viselték az 1940-es évek elejétől. A darab a Sátoraljaújhelyi Börtönmúzeumban látható.

Honvéd tüzértiszti csákó 1913M

Egy meglehetősen ritka darab, mivel a honvéd tüzérséget csak közvetlen az I. világháború előtt szervezték újra. Nagy Kálmán egyenruha és polgári szabó által gyártott darab. A kokárda és a lószőr díszítés sajnos az idők során elveszett, de a rögzítő hurkok megmaradtak a csákón.