Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Fejfedők, sapkajelvények (68 kép)

Egy utolsó, sikertelen próbálkozás

A Határőrség 2008-as megszűnését megelőzően kísérlet történt a ma már "legendás" fűzöld barettsapka jelvényének megújítására. Kétféle változatban készültek el a prototípusok, mindkettő tiszti és tiszthelyettesi ("arany és ezüst") változatban. Rendszeresítésére azonban már nem került sor. 

Határvadász pilotka 2022

A Határvadász pilotka palackzöld színű. Kivitelezésében teljesen megegyezik az általános rendőri feladatokat ellátó szerv valamint a Készenléti Rendőrség (KR) pilotkájával. Mint ismeretes az általános rendőri feladatokat ellátó szerv pilotkája sötétkék színű, középkék színű paszpólozással míg a KR-é bordó alapszínű középkék színű paszpólozással. A Határvadászoké középkék színű paszpólozással készült. A sapkajelvény hímzett. Anyaga fésűs (ugyanaz az anyag mint a rendfokozaté), 100 % pamut.

Rendőr nyári kalap határrendészet részére 2016M

A 2015-ös migrációs válság sok kihívás elé állította a Rendőrséget. A globális éghajlat változása miatt Magyarországon is rendkívüli meleg volt tapasztalható 2015-ben. Szükségessé vált a nyári viselethez rendszeresített pilotka sapka helyett egy nyári +35 - 40 fokban is védelmet nyújtó kalap rendszeresítése a határszolgálatot avagy az Ideiglenes Biztonsági Határzár (rövidítve: IBH) őrzését és védelmét ellátó rendőri állomány részére. Ez alapján került rendszeresítésre ez a kalap, mely kifejezetten a határrendészeti feladatokat ellátók részére lett rendszeresítve.

Készenléti Rendőrség tábornoki pilotka 2013M

2013. november 23-án mutatták be hivatalosan és rendszeresítették a Készenléti Rendőrség új bordó színű pilotka sapkáját és karszalagját. A bordó pilotka sapka a Készenléti Rendőrség tagjainak összetartozás-érzését hivatottak növelni, de arra is jó, hogy a rendőrség más egységeitől elkülönítsék. A címképen szereplő tábornoki KR pilotka sapka 2015-ös gyártású.

Rendőrség Különleges Szolgálata barettsapka

Az 1987-ben alakult Komondor Szolgálat jogutódja 1991. májusától a Rendőrség Különleges Szolgálata, mely 2004-től Rendészeti Biztonsági Szolgálat Terrorelhárítási Szolgálat, majd 2008-tól Készenléti Rendőrség Terrorelhárítási Szolgálat, 2011-től Terrorelhárítási Központ egyik alegységeként szolgál. Magyarország mindenkori rendőri elit, kommandós egysége.

A Rendőrség Különleges Szolgálatának barettsapkája bordó színű, festett fém jelvénnyel. Dr. Berkesi Ferenc r. ezredesként vezette az RKSZ-t aki 1994-től az ORFK Köztársasági Őrezred Parancsnoka lesz dandártábornoki rendfokozatban, majd 1998-ban vezérőrnagyként vonul nyugállományba. Dr. habil. Boda József r. altábornagy ekkor alezredes az RKSZ-nél. Parancsnok volt még Osváth László r. ezredes és Dr. Bökönyi István r. dandártábornok is.

Én 25 éve vágytam erre a barettsapkára, most teljesült.

MH 25/88 KVZ barettje

,,Bevetésre kész!’’

(Vári Tibor)

Mint ahogy az idézet is utalást tesz rá, a MH25/88. könnyű-vegyes zászlóalj, valamint annak elődjei és utódjai az egyetlen olyan alakulat hazánkban, amely a légimozgékonyságú képesség koncepciójával és az arra jellemző gyors reakcióidejével rendelkezik. Ebből fakadóan az alakulat képes volt egy esetleges hazánkat ért támadás, fegyveres csoportok behatolása esetén az ellenséges erőket feltartani és felvenni velük a küzdelmet, gyakorlatilag egy légidesszant alakulat feladatait ellátva.

Országunk déli szomszédságában zajló Délszláv háború fokozott veszélyeztetettséggel járt számunkra, mely életre hívta a zászlóaljat.

Ennek az alakulatnak a 2009-ben megjelenő, nem hivatalos barettjét és sapkajelvényét mutatom be, melyet később a fémből készült ,,88-as’’ jelvény cserélt le.

A barett a hazai szokásokhoz híven nem rendszeresített verzió, hanem a francia ,,Plein Ciel’’ cég gyártósoráról került le. A hazai gyártású, rendszeresített barettjeink az állomány körében mutatott népszerűtlensége miatt egyénileg, különböző ,,military’’ boltokban beszerezhető, megvásárolható típusokkal pótolták már a korai 90-es években.

A sapkajelvény követte az amerikai ,,Air Assault’’ jelvény mintáját, főbb motívumait. A hímzett jelvény közepén egy helikopter látható szemből (a légi szállításra utalva), ezt pedig szimmetrikusan két szárny fogja közre (a gyorsaságra utalva), illetve a szárnyak alsó találkozását két fekete színű puska takarja (könnyű lövész képességre utalva).

Az említett sapkajelvény a fém ,,88-as’’ jelvény elterjedése után érdemelte ki a ,,szakalap’’ sapkajelvény nevet, mivel ezt azok az újoncok kapták meg, akik teljesítették a 8 hetes szakalap képzést és ezután lettek jogosultak a fém jelvény viselésére.

12 éves használat után, a hímzett jelvény 2018-ban vonult nyugdíjba az új, homokszínű barett és az új, egységes dandár sapkajelvényének rendszeresítésével.