Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Egyenruhaviselési fényképek (103 kép)

Szakaszvezető 1936.12.09.

Számomra a kép érdekessége, hogy a gallérján szögletes parolit visel. Tudtommal ilyen rendfokozati jelzést viseltek a fináncok a rendőrök és a börtönök őrsége is, de azokon más volt a csillag. Igaz az ők zubbonyán nem koronás gombok voltak. Elgondolkodtató a fegyvernemi színnel bevont váll-szalag is. Esetleg valami rejtett alakulat szakaszvezetőjét ábrázolja a kép? 

Doni veterán

A képen Gyöngyösi Gyula (1914.02.16.Tiszakeszi) t.honvéd a 13. gyalogezred árkász századának katonája látható. A Don menti harcokat szerencsésen túlélte. 1944-ben Miskolc környékén Szovjet hadifogságba esett, ahonnan 1948 novemberében tért haza. 99 éves korában 2014 januárjában hunyt el.

Egy Doni túlélő

A fotón Baranyi András tizedes látható. A M.kir. 2. hadsereg 13/II. zászlóaljánál szolgált századirnokként. A Don folyó menti harcokat és a visszavonulást szerencsésen túlélte.

Közvetlen parancsnoka " Potoczki" t.főhadnagy. 

A rata géppuskázást követően a csípőjén és a nyakán sebesült parancsnokát kilómétereken keresztül cipelte a hátán, míg egy segélyhelyen leadta. A parancsnok hamarabb hazakerült mint ő. Késöbb köszönetként meglátogatta András szüleit.

A Doni áttörés emlékére

A fotón a Tiszakeszi születésű Sepsi Dániel t.honvéd látható. A fénykép alatt 1943.01.09-én írt és 01.10-én postázott tábori lapja, ami az utólsó volt. A szovjet áttörést követően eltünt. További sorsa ismeretlen. A család a harcokból hazatérőktől is próbált információkhoz jutni, viszont csak annyit sikerült megtudni, hogy lóháton próbált az alakulatához visszatérni annak ellenére is, hogy azok már be voltak kerítve. 

Postás a Monarchia idejéből

A Monarchia "egyéb" egyenruhái sorozatban ma: postás.

Név szerint Károlyfi Gábor budapesti postaszolga. 1899-ban már biztosan ebben a beosztásban volt, 1909-től pedig postaaltiszt.

Az 1919-es év kicsit megtörte a karrierjét:

A kereskedelemügyi minister Károlyfi Gábor I. osztályú posta- és távirdaaltisztet, az úgynevezett j proletárdiktatúra alatt tanúsított magatartása miatt, ja felfüggesztés alatt visszatartott összes járandóságainak és részjutalékának elvesztése mellett, a szabályszerű előléptetésből attól az időtől kezdve, amikor arra sorra kerülne, két (2) évi kizárásra ítélte. Budapest, 1920. évi január hó 19-én.

1937-ben már nyugállományú postaaltiszt Kispesten. 

Az egyenruha elvileg az 1898-ban bevezetett világoskék, ezüst gombos zubbony.

K.u.K. lovasság

A dragonyos fotója mellett egy huszáré látható. A képek szinte azonos beállításúak. A dragonyos a német a huszár a magyar területekre jellemző könnyűlovasság.