Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

10. honvéd gyalogezred tiszteletdíja

1918 áprilisában jótékonysági rendezvényre került sor Zomborban. Az ebben részt vevő előadók kaptak ajándékba egy-egy sapkajelvényt. Ezek vésettek voltak. Most a kezembe került egy olyan változat, amelyet egy réz alapra helyeztek, és az adományozott nevére címeztek.

Több kérdés is felmerül, mind izgalmas.

1. Hogyan kapcsolódott a 10. honvéd gyalogezred Zomborhoz? Ez az ezred Borsod megyében volt otthon, nem a Bácskában.

2. Mikor volt és milyen műsor került előadásra ott Zomborban?

3. Ki volt Krieg Margitka, akinek a közreműködését ezzel az emlékjelvénnyel jutalmazták?

Az első kérdéssel kapcsolatban úgy rémlik, mintha olvastam volna valahol, hogy 1918-ban a 10-es honvédeket rekvirálásra és rendfenntartásra a Délvidékre vezényelték. Ennek utána tudok nézni az ezred történetét leíró könyvben. Elképzelhető, hogy ekkor Zomborban állomásoztak egy ideig.

A második és harmadik kérdéssel kapcsolatban én néhány újsághírt találtam, amelyek Krieg Margit amatör színjátszó szerepléseiről szólnak 1914 március 15-i ünnepségtől kezdve 1918-ig. De erre a konkrét eseményre nem találtam utalást. És nem találtam semmit az illető úrhölgy családjára vonatkozóan sem. Próbálkoztam az Arcanummal is, de csak az újságcikkeket találtam meg.

Kérés az ilyen esetkeben nálam ügyesebbnek bizonyuló tagtársakhoz: tudnátok segíteni kideríteni az eseményt és Krieg Margit úrhölgy személyét?

Köszönöm szépen!

M