Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Frontpiknik

A csapatparancsnokokat, tábornokokat és a trónörököst illetve később uralkodót sok fényképen látjuk frontlátogatás közben. Ezek a képek többnyire valamilyen ceremónia közben készülnek, kitüntetések átadása, díszmenet, egyházi szertartás, hasonlók a kulisszák. Kevésbé gyakran, de azért látunk olyan képeket is, amikor a notablitások szemlélődnek. Szerintem még ide sorolhatók azok a képek is, amikor a hadtestparancsnokok (pl. József főherceg, Hofmann tábornok) vizsgálódnak jó nagy távolságból. 

Tudjuk persze, hogy József főherceg néha kiment a frontvonalba is, ezért szerintem maximális tiszteletet érdemel. Igaz, ezeket a frontlátogatásokat is alaposan előkészítették. Van két szolgálati jegyem, ahol a 4. honvéd gyalogezred zászlóaljparancsnoka utasítja a századparancsnokokat, hogy miként helyezzék el az árkokban a legénységet, hány puska legyen lövésre előkészítve a lövészpáncélokba dugva, és hogy az árokban ne legyen sár, szórják fel a pocsolyákat. 

Persze a trónörököst, uralkodót még ilyen látogatásra sem lehetett a lövészárkokba engedni. Hiszen a látogatás híre kitudódhatott, az ellenség hirtelen tüzérségi tűzzel komolyan veszélyeztethette a VIP személy testi épségét. Ezért Károlyt általában csak veszélytelen helyzetekben látjuk a front közelében. Meglátogatta például a San Gabeiele hegyet, ahol szintén a négyes honvédek százai estek el a 11. Isonzó csatában. A csata 1917 szeptemberében volt, a látogatás pedig 1918 tavaszán, amikorra a helyet valószínűleg már aknamentesítették is. 

Minden esetre Károly frontlátogatásairól még jelvény is készült, hogy ez is erősítse az uralkodói szolidaritás tudatát. A kép amit ide becsatoltam kevésbé heroikus. Károly az őt kísérő tisztek körében kényelmesen elhelyezkedve szemléli a nagy távolságra lévő frontot. Hátul a sziklák árnyékában akár ott pihenhet az elemózsiás kosár egy üveg pezsgővel... De az is lehet, hogy kicsit később már visszaült a gépkocsiba és robogott a hadtestparancsnokságra a diszebédre.

Nem mondom én, hogy neki a fronton lett volna a helye. Látjuk, hogy az orosz tábornokokra és főtisztekre milyen hatékonyan vadásznak az ukrán mesterlövészek a mostani háborúban. Csak kicsit fura ez a kép, amolyan majális jellegű, miközben lehet, hogy a 20 kilométerrel odébb fekvő lövészárkokban éppen valóban öldöklő küzdelem folyik. Távol áll tőlem, hogy Károlyt emiatt fumigáljam, csak a kép bizarr egy kicsit.