Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Sapkajelvények és patriotika 1918-ig (263 kép)

Zita huszárok jelvénye

Kedvcsinálóként a 2024-es SLF naptárakhoz. Ez a kép és jelvény nem fog szerepelni, de csak ennél szebb és jobb jelvények és kompozíciók díszítik a naptárakat!

Izgalmas a király hitvese iniciáléjával a csákóján. Amúgy a képen látható sebesültek teljesen biztos, hogy nem a Zita-huszárok közül valók, mert ők ekkor másik fronton szolgáltak. 

M

Frontpiknik

A csapatparancsnokokat, tábornokokat és a trónörököst illetve később uralkodót sok fényképen látjuk frontlátogatás közben. Ezek a képek többnyire valamilyen ceremónia közben készülnek, kitüntetések átadása, díszmenet, egyházi szertartás, hasonlók a kulisszák. Kevésbé gyakran, de azért látunk olyan képeket is, amikor a notablitások szemlélődnek. Szerintem még ide sorolhatók azok a képek is, amikor a hadtestparancsnokok (pl. József főherceg, Hofmann tábornok) vizsgálódnak jó nagy távolságból. 

Tudjuk persze, hogy József főherceg néha kiment a frontvonalba is, ezért szerintem maximális tiszteletet érdemel. Igaz, ezeket a frontlátogatásokat is alaposan előkészítették. Van két szolgálati jegyem, ahol a 4. honvéd gyalogezred zászlóaljparancsnoka utasítja a századparancsnokokat, hogy miként helyezzék el az árkokban a legénységet, hány puska legyen lövésre előkészítve a lövészpáncélokba dugva, és hogy az árokban ne legyen sár, szórják fel a pocsolyákat. 

Persze a trónörököst, uralkodót még ilyen látogatásra sem lehetett a lövészárkokba engedni. Hiszen a látogatás híre kitudódhatott, az ellenség hirtelen tüzérségi tűzzel komolyan veszélyeztethette a VIP személy testi épségét. Ezért Károlyt általában csak veszélytelen helyzetekben látjuk a front közelében. Meglátogatta például a San Gabeiele hegyet, ahol szintén a négyes honvédek százai estek el a 11. Isonzó csatában. A csata 1917 szeptemberében volt, a látogatás pedig 1918 tavaszán, amikorra a helyet valószínűleg már aknamentesítették is. 

Minden esetre Károly frontlátogatásairól még jelvény is készült, hogy ez is erősítse az uralkodói szolidaritás tudatát. A kép amit ide becsatoltam kevésbé heroikus. Károly az őt kísérő tisztek körében kényelmesen elhelyezkedve szemléli a nagy távolságra lévő frontot. Hátul a sziklák árnyékában akár ott pihenhet az elemózsiás kosár egy üveg pezsgővel... De az is lehet, hogy kicsit később már visszaült a gépkocsiba és robogott a hadtestparancsnokságra a diszebédre.

Nem mondom én, hogy neki a fronton lett volna a helye. Látjuk, hogy az orosz tábornokokra és főtisztekre milyen hatékonyan vadásznak az ukrán mesterlövészek a mostani háborúban. Csak kicsit fura ez a kép, amolyan majális jellegű, miközben lehet, hogy a 20 kilométerrel odébb fekvő lövészárkokban éppen valóban öldöklő küzdelem folyik. Távol áll tőlem, hogy Károlyt emiatt fumigáljam, csak a kép bizarr egy kicsit. 

Jelvénykérdés

Az egyik legfurcsább sapkajelvény, amelynek a pontos jelentése máig sem tisztázott. Ezért a tagság segítségét, véleményeket kérek, vajon hogyan lehet azonosítani őt.

Az évszám és a K monogram miatt, no meg a császári korona révén is én mindenképpen első világháborús sapkajelvényként tartom számon ezt a darabot. De vajon mi lehet az ábra (betűk?) jelentése?

M

Vörös ördög

Hogy ördög, az jól látszik a vörös színe már kicsit megkopott.

Az 5 HHH 5. honvéd huszár hadosztály akar lenni. Ilyen nevű egység ugyan nem volt, hiszen a Monarchia hadosztályaiban a háromféle lovas fegyvernemet a nevük szerint nem említették, hanem csak mint lovas hadosztályt. Persze, a két honvéd lovas hadosztályban (5. és 11.) az ezredek kizárólag huszárezredek voltak, így joggal lehetett őket huszár hadosztálynak is nevezni.

A vörös ördög elnevezés a jelvény szerint a hadosztályra, esetleg annak az ezredeire is vonatkozott. Tágabb értelemben viszont azt hiszem minden magyar huszár alakulatot ezzel a névvel illetett a köznyelv. Az ezredek közül az 1. honvéd huszárezrednek is volt ördögös jelvénye. Mi több, az ezred emlékalbumát is az ördögös jelvény díszíti.    

20 év után

Kezdő gyűjtőként mindjárt belebotlottam ebbe a jelvénybe. Rögtön el is kunyerálta tőlem valaki, és azóta nem láttam belőle másikat. Most végre befutott! Az egyik bántó hiány megszűnt a gyűjteményemben!

Tanulság: ha lehet ne adogassuk, cserélgessük el gyűjteményünk darabjait!

Persze vannak kényszerhelyzetek, amikor nincs más lehetőség. De nem szabad arra számítani, hogy majd könnyen pótolni tudom. Ez egyáltalán nem biztos!

M