Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Sapkajelvények és patriotika 1918-ig (269 kép)

Jelvénykérdés

Az egyik legfurcsább sapkajelvény, amelynek a pontos jelentése máig sem tisztázott. Ezért a tagság segítségét, véleményeket kérek, vajon hogyan lehet azonosítani őt.

Az évszám és a K monogram miatt, no meg a császári korona révén is én mindenképpen első világháborús sapkajelvényként tartom számon ezt a darabot. De vajon mi lehet az ábra (betűk?) jelentése?

M

Vörös ördög

Hogy ördög, az jól látszik a vörös színe már kicsit megkopott.

Az 5 HHH 5. honvéd huszár hadosztály akar lenni. Ilyen nevű egység ugyan nem volt, hiszen a Monarchia hadosztályaiban a háromféle lovas fegyvernemet a nevük szerint nem említették, hanem csak mint lovas hadosztályt. Persze, a két honvéd lovas hadosztályban (5. és 11.) az ezredek kizárólag huszárezredek voltak, így joggal lehetett őket huszár hadosztálynak is nevezni.

A vörös ördög elnevezés a jelvény szerint a hadosztályra, esetleg annak az ezredeire is vonatkozott. Tágabb értelemben viszont azt hiszem minden magyar huszár alakulatot ezzel a névvel illetett a köznyelv. Az ezredek közül az 1. honvéd huszárezrednek is volt ördögös jelvénye. Mi több, az ezred emlékalbumát is az ördögös jelvény díszíti.    

20 év után

Kezdő gyűjtőként mindjárt belebotlottam ebbe a jelvénybe. Rögtön el is kunyerálta tőlem valaki, és azóta nem láttam belőle másikat. Most végre befutott! Az egyik bántó hiány megszűnt a gyűjteményemben!

Tanulság: ha lehet ne adogassuk, cserélgessük el gyűjteményünk darabjait!

Persze vannak kényszerhelyzetek, amikor nincs más lehetőség. De nem szabad arra számítani, hogy majd könnyen pótolni tudom. Ez egyáltalán nem biztos!

M

Huszárcsákó

Az Arkanzas cég egyik legszebb jelvény sorozata volt a közös huszárezredek csákóit bemutató sor. Ezek a kis ékszerek nem voltak teljesen olyanok, mint maguk a csákók. A csákó alsó szegélyén a koptató fekete bőrből készült, nem a csákó színének felelt meg. A szemernyő is homogén fekete volt, nem volt rajta aranyozott paszomány. Valahogy ahhoz hasonlóan, ahogyan ezt a korabeli képeslapon is ábrázolták. Az ezredszám elől középen a kétfejű sas jelvény közepén volt látható, nem oldalt.

Mindezek ellenére a piros, szürke, kék, fehér színű csákók a jelvény gyűjtemények leglátványosabb darabjai közé tartoznak.