Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Sapkajelvények és patriotika 1918-ig (267 kép)

"Brcko" hadikórház Belgrádban

Kedves elfoglaltságom, hogy a sapkajelvényeken látható épületeket vagy tájakat megpróbálom megkeresni a neten. Vagy egykori képeslapokon találok rájuk, vagy pedig mai digitalizált fotókon, esetleg a gugli valamilyen alkalmazásában. 

Sok sapkajelvényen van ilyen ábrázolás, és nagy részük eléggé nyilvánvaló, ma is ismert épület vagy táj. De vannak talányosabbak is. A "Brcko" hadikórház is ilyen. Már eleve nem világos a név, hiszen Brcko boszniai város, miért arról neveznek el egy kórházat Belgrádban? Na, ezt azóta sem tudom. 

De a kórházról készült képeslap megvan. Azon is ez a név szerepel. Sőt, sikerült fellelnem az épület mai képét is a neten. Ma is kórház, Belgrád Vracar városrészében. Közvetlenül a Nagy Háború előtt épült. Ez volt az első korszerű kórház Belgrádban és egész Szerbiában. Valami olyasmi lehetett, mint a Szent János Kórház annak idején Budapesten. Persze, ma már reménytelenül elavult ez a pavillonos koncepció. De 100 éve még ez volt korszerű.

Itt a mai kép. Szinte semmit sem változott 100 év alatt. Félek, hogy a szolgáltatások sem sokat, ahogy azt a mi öregecske kórházainkban tapasztaljuk...

M

Lovas század

Hazatért. Ez az 1. lovashadosztály lovas-századának a jelvénye. Mifene? Miért ne lennének lovasok egy lovas hadosztályban??

Kis nyomozás:

A jelvényen 1 KD szerepel. 1917 nyarától volt használatban a KD elnevezés (Kavalleriedivision), előtte KTD volt (Kavallerietruppendivision). Szóval, kései jelvény.

Azért az eléggé közismert, hogy szegény huszárokat levették a lovakról, és lövészárkokba kényszerültek, gyakorlatilag már 1915 tavaszán. Vagyis többnyire lövészként alkalmazták őket. Néha ez egészen különös alkalmazkodást igényelt tőlük. Például a kardokat lerövidítették, hogy inkább szurony-szerűek legyenek: nem volt hely a lovasság fegyvereinek az árkokban.

Már 1916-ban átszervezték a lovasságot, és az állománynak nagyjából felét lovas lövész osztályokba irányították. Ők gyakorlatilag gyalogságként működtek. A felszerelésüket is a gyalogságnak megfelelően megváltoztatták. 

1917-ben jött az újabb átszervezés: ekkor már végleg föladták a gondolatot, hogy nagyobb lovas egységeket vessenek be. Az egyben tartott 7 lovashadosztályt a gyaloghadosztályok mintájára szervezték át. Ezek mellett is volt egy-egy lovas század, amely hírvivő futár feladatot látott el. Ugyanígy, a lovas hadosztályoknál is egy századnyi lovasságot hagytak meg. 

El lehet képzelni azt az örömöt, amit az a néhány huszár érezhetett, akit kiválasztottak erre a szolgálatra! Összesen 100 lovas a négy ezredből álló hadosztályból! Nem véletlen, hogy még jelvényt is csináltattak maguknak: ők megmaradtak lovas katonának!

Mert hogy az 1. lovas hadosztály állományába huszár ezredek tartoztak: ezt jelképezi a magyar Szent Korona is a jelvény tetején. 

Sajnos, lent az 1-es számnál van egy kis sérülés, de azt hiszem ezzel együtt szép kis darabról van szó. 35x20 mm a mérete.

Bécsi hadikiállítás

A Nagy Háború folyamán Bécsben és Budapesten is bemutatták a frontélet "szépségeit" valamint a háborúban zsákmányolt ellenséges fegyvereket. Ezek a kiállítások nagyon látogatottak voltak és fontos szerepük volt a hátország háborús moráljának a fenntartásában. 

Zászlócskák

Egyszer, még kezdő gyűjtő koromban álmom volt kigyűjteni, de aztán más felé sodort az élet. Pár darabom volt csak, azokat idővel elcserélgettem. Ma reggel láttam ezt a fotót, gondoltam megosztom veletek. Azért, szívmelengető látvány! 

A kép forrása: Facebook.hu

Közös gyalogezred jelvények

Nekem valahogy úgy tűnik, hogy a honvéd gyalogezredek jelvényei inkább sima lemez kivételűek voltak, a közös ezredek esetében pedig talán több zománcozott darab fordúlt elő.

Két zászlócska

A december két zászlócskát is hozott, a honvéd 18-as zászlócska csere volt (köszönöm itt is Miklós!) a közös 46. szegedi gyalogezred jelvénye pedig Bulgáriából érkezett haza. Utóbbinak a tűje sajnos törött.