Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

A Nagy Háború emlékei papíron és fémben (27 kép)

A Nagy Háború emléke

Még szűk 30 nap, és véget ér a centenáriumi négy év, mely időszak alatt a Nagy Háború nevesített és névtelen hőseire emlékeztünk. A fegyverletételt 1918. szeptember 29-én Bulgária, október 30-án Törökország, november 3-án a Monarchia, november 11-én pedig Németország aláírta. 

A képen egy Vitézségi Érmet ábrázoló korabeli képeslap mellett a "kisember" nagy dicsősége, egy 2. osztályú Ezüst Vitézségi Érem látható. Nem annyira közismert, ezért érdekességként leírom, hogy a Vitézségi Érmek után a kitüntetettnek "pótdíj" járt. Ez 1914. szeptember 14-től az Arany Vitézségi Érem esetén havi 30 korona, az I. osztályú Ezüst Vitézségi Érem után havi 15 korona, a 2. osztályú Ezüst Vitézségi Érem után pedig havi 7 korona 50 fillér volt, ami minden hónap első napján, előre járt.

Egon Alfred Rudolf Lerch (1886-1915)

Egon Lerch 1914 augusztustól az U 12 parancsnoka, haláláig - 1915 augusztusáig. A tengeralattjáró már 1914 nyarán szolgálatba ált, de a tényleges harci cselekményekbe csak decembertől kapcsolódhatott be, mivel sem a hajó sem a személyzete nem volt még abban az állapotban, hogy bevetéseken vegyen részt.  Az U12 és Lerch nevéhez fűződik a francia Jean Bart csatahajó megtorpedózása és a kevésbé dicsőséges tett: a görög Virginia gőzös elsüllyesztése. A végzetük 1915 augusztus 8-án következett be, amikor az U12 Velence közelében aknára futott és elsüllyed, senki sem élte túl a tragédiát.

Érdekesség, hogy a korai képen még római számmal van jelölve a hajó, (emlék)jelvényen már a később rendszeresített arab (U)12 megnevezéssel szerepel.

Sisakok

A piavei offenzíva évfordulója volt most, ahol a rohamcsapatok utolsó nagy bevetésére került sor. Ennek emlékére készült ez a montázs.

M

Habsburg–Tescheni Frigyes főherceg

Habsburg–Tescheni Frigyes főherceg (Erzherzog Friedrich Maria Albrecht Wilhelm Karl von Österreich), (Gross-seelowitz, Morvaország, 1856.június 4. - Magyaróvár, 1936. december 30.) osztrák főherceg, magyar királyi herceg, Teschen hercege, császári és királyi tábornagy, 1914-1917 között a monarchia haderejének a főparancsnoka.

Légvédelmi tüzér jelvény és lap

A légvédelmi tüzérség, mint fegyvernem kialakulásáról részletes tanulmányt olvashattunk:

http://signum-laudis.hu/tanulmanyok/57-egy-fegyver...

A csapatjelvény születéséről is megemlékezik az írás. Ehhez egy tábori lappal tudok most hozzájárulni, amelyen ugyanennek a jelvénynek a képe látható. Mi több, van olyan tábori lap is, amely tüzérezred sorszámát viseli, és ugyanezzel a jelvénnyel díszítették.

Ehhez annyit érdemes tudni, hogy a Monarchia tüzérségének 1917-es nagy átszervezésekor vegyes tüzérezredeket hoztak létre. Ez azt jelentette, hogy a korábban elkülönült tábori ágyús és tábori tarackos ezredeket felbontották, és minden újjászervezett ezred 2-2 osztályába 1-1 ágyús és tarackos üteget rendeltek (az üteg századszintű tüzér egység, az osztály zászlóalj szint). Az osztályok harmadik ütege az 1. osztálynál aknavetős, a 2. osztálynál légvédelmi üteg volt. Így alakult ki a csapat légvédelem első szervezeti formája. Míg ma a légvédelem már ezredszinten megjelenik, ekkor még csak hadosztályszinten volt jelen, hiszen a tüzérezredeket hadosztályközvetlen beosztásban alkalmazták. Ezért a második tábori lap a hadosztály számával ellátott tüzérezred lapja.

M  

Népmesei motívumok

Az előző, Csiki alezredes mezőgazdasági csoportjának készült magas művészi értékkel rendelkező jelvény után egy másik, bumfordi stílusú, népmesei hangulatot árasztó a 16. honvéd gyalogdandáré.

M