Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

A Nagy Háború emlékei papíron és fémben (35 kép)

Sisakok

A piavei offenzíva évfordulója volt most, ahol a rohamcsapatok utolsó nagy bevetésére került sor. Ennek emlékére készült ez a montázs.

M

Habsburg–Tescheni Frigyes főherceg

Habsburg–Tescheni Frigyes főherceg (Erzherzog Friedrich Maria Albrecht Wilhelm Karl von Österreich), (Gross-seelowitz, Morvaország, 1856.június 4. - Magyaróvár, 1936. december 30.) osztrák főherceg, magyar királyi herceg, Teschen hercege, császári és királyi tábornagy, 1914-1917 között a monarchia haderejének a főparancsnoka.

Légvédelmi tüzér jelvény és lap

A légvédelmi tüzérség, mint fegyvernem kialakulásáról részletes tanulmányt olvashattunk:

http://signum-laudis.hu/tanulmanyok/57-egy-fegyver...

A csapatjelvény születéséről is megemlékezik az írás. Ehhez egy tábori lappal tudok most hozzájárulni, amelyen ugyanennek a jelvénynek a képe látható. Mi több, van olyan tábori lap is, amely tüzérezred sorszámát viseli, és ugyanezzel a jelvénnyel díszítették.

Ehhez annyit érdemes tudni, hogy a Monarchia tüzérségének 1917-es nagy átszervezésekor vegyes tüzérezredeket hoztak létre. Ez azt jelentette, hogy a korábban elkülönült tábori ágyús és tábori tarackos ezredeket felbontották, és minden újjászervezett ezred 2-2 osztályába 1-1 ágyús és tarackos üteget rendeltek (az üteg századszintű tüzér egység, az osztály zászlóalj szint). Az osztályok harmadik ütege az 1. osztálynál aknavetős, a 2. osztálynál légvédelmi üteg volt. Így alakult ki a csapat légvédelem első szervezeti formája. Míg ma a légvédelem már ezredszinten megjelenik, ekkor még csak hadosztályszinten volt jelen, hiszen a tüzérezredeket hadosztályközvetlen beosztásban alkalmazták. Ezért a második tábori lap a hadosztály számával ellátott tüzérezred lapja.

M  

Népmesei motívumok

Az előző, Csiki alezredes mezőgazdasági csoportjának készült magas művészi értékkel rendelkező jelvény után egy másik, bumfordi stílusú, népmesei hangulatot árasztó a 16. honvéd gyalogdandáré.

M