Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

A Nagy Háború emlékei papíron és fémben (48 kép)

Károly és Zita

A Károlyos plakettjeimet már bemutattam itt. Most újra találkozott Károly imádott feleségével Zitával, hogy örökké egymáséi legyenek... Zitás plakettből is több szín létezik, ahogy a Károlyosokból is.

Egy szomorú plakett

Az 1914-1915-ös nagy keleti csaták elesetteinek emlékére. Egy kicsit viharvert, de nagyon szép és kifejező. Egy oldalas, 60 mm-es érem, az éremművész F. Mazura. Felirata:

FÜR DIE GRABSTÄTTEN DER GEFALLENEN HELDEN VON 1914 LIMANOWA - TARNOW – GORLICE 1915

Azt hiszem sapkajelvény is van belőle.

Magyar királyi 305. honvéd gyalogezred jelvénye és levelezőlapja

Sajnos nem sok adatot találtam az ezreddel kapcsolatban. Valószínűleg a szegedi hadkiegészítési körzetből volt az sorállomány feltöltve.

Az ezred parancsnoka Hausmanninger  Károly alezredes volt, és a 200. honvéd dandár illetve az 51. honvéd had.o. kötelékébe tartoztak.

1914 őszétől az orosz fronton harcoltak, majd 1916 augusztusától a román betörés kivédésére Erdélybe küldték őket. Résztvettek a Nagyszebeni/ Brassói/ Predeáli harcokban, később a bukovinai arcvonalba kerültek.

1918-ban az olasz frontra vezényelték őket tartalékba, majd a Piáve folyó mentén kerültek védőállásba.

1918 tavaszán ők is a fellázadt egységek sorát növelték, ekkor Sajócsegén voltak.

Képek az ezred életéből:

http://www.magyarezredek.hu/hadtori-leaflet/contents/pdf-reader.jsp?docId=74551

Kaisermedaille

Alig több mint egy hónapja írtam itt, hogy nekem nincs ebből a plakettből. Milyen az élet? Azóta egymástól függetlenül sikerült megszereznem nemcsak a plakettet, de a tokját is. Hivatalos KFA kiadvány. A címkép nem az enyém, azért ezt raktam ki először, mert mindkét oldala látható rajta.

Wiener Kriegsfürsorge plakett doboza

Wiener Kriegsfürsorge-Medaille doboza a "Schwarz-Gelben Kreuz"  ajánlásával a hadirokkant alap  javára. A problémám az, hogy nem tudom melyik plakettről van szó. A dobozban lévő jelvényt nevezték akkoriban schwarz-gelben keresztnek, egy csomó patriotikát (tányérok, bögrék stb.) adtak ki ezzel a jelképpel, nagyon népszerű volt. Ha valaki esetleg tudja milyen volt a benne lévő plakett, azt megköszönném! A fészek 50mm-es.

A császár és hadvezére - két plakett, két tok

Az osztrák hadsegélyező hivatal egyik első plakettje a világháborúban az ún. Kriegserinnerungs plakett volt, egyik oldalán a császárral a másik oldalán egy géppuskás jelenettel. Nagyon népszerű és ismert plakett, aránylag könnyen be is szerezhető. Aztán jöttek ki gyorsan a különböző hadvezérekről is plakettek. Itt egymás mellett a szerény Ferenc József és nagyhatalmú hadvezére Conrad v. Hötzendorf plakettje tokjaikban. Szerintem jellemző...

Conrad von Hötzendorf plakett

Bronz, Arnold Hartig alkotása. Jelzése érdekes mert az éremművész neve után a Hauptquartier 1915 (Főhadiszállás 1915) felirat is szerepel. KFA kiadvány (Kriegsfürsorgeamt). 65 mm átmérőjű.