Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

A Nagy Háború emlékei papíron és fémben (62 kép)

A Nagy Háború emléke

Még szűk 30 nap, és véget ér a centenáriumi négy év, mely időszak alatt a Nagy Háború nevesített és névtelen hőseire emlékeztünk. A fegyverletételt 1918. szeptember 29-én Bulgária, október 30-án Törökország, november 3-án a Monarchia, november 11-én pedig Németország aláírta. 

A képen egy Vitézségi Érmet ábrázoló korabeli képeslap mellett a "kisember" nagy dicsősége, egy 2. osztályú Ezüst Vitézségi Érem látható. Nem annyira közismert, ezért érdekességként leírom, hogy a Vitézségi Érmek után a kitüntetettnek "pótdíj" járt. Ez 1914. szeptember 14-től az Arany Vitézségi Érem esetén havi 30 korona, az I. osztályú Ezüst Vitézségi Érem után havi 15 korona, a 2. osztályú Ezüst Vitézségi Érem után pedig havi 7 korona 50 fillér volt, ami minden hónap első napján, előre járt.

Egon Alfred Rudolf Lerch (1886-1915)

Egon Lerch 1914 augusztustól az U 12 parancsnoka, haláláig - 1915 augusztusáig. A tengeralattjáró már 1914 nyarán szolgálatba ált, de a tényleges harci cselekményekbe csak decembertől kapcsolódhatott be, mivel sem a hajó sem a személyzete nem volt még abban az állapotban, hogy bevetéseken vegyen részt.  Az U12 és Lerch nevéhez fűződik a francia Jean Bart csatahajó megtorpedózása és a kevésbé dicsőséges tett: a görög Virginia gőzös elsüllyesztése. A végzetük 1915 augusztus 8-án következett be, amikor az U12 Velence közelében aknára futott és elsüllyed, senki sem élte túl a tragédiát.

Érdekesség, hogy a korai képen még római számmal van jelölve a hajó, (emlék)jelvényen már a később rendszeresített arab (U)12 megnevezéssel szerepel.

Sisakok

A piavei offenzíva évfordulója volt most, ahol a rohamcsapatok utolsó nagy bevetésére került sor. Ennek emlékére készült ez a montázs.

M