Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Sapkajelvények és patriotika 1918-ig (270 kép)

Cs. és Kir. 82. Gyalogezred sapkajelvény

Első feltöltésnek talán jó lesz. :)

"Ezredtörzs elhelyezése: Bécs, pótzászlóalj: Székelyudvarhely, kiegészítési terület: Udvarhely és Csík vármegyék, hajtókaszín: karmazsinvörös, gomb: fehér.A jelvényen az Erdély felirat és az 1916-os évszám az ezred 1916. őszi harcaira utal.A Bruszilov-offenzívában súlyos veszteségeket elszenvedett ezredet augusztusban hazaszállították, hogy a székely legények saját otthonaik védelmében is kitűnjenek majd.A 82. gyalogezred kiválóan helytállt, az ellenséget kiverték."( a szöveg forrása: Hermann Attila - Szanyi Miklós : "Csak előre, édes fiam..." című könyv )Gyártó: Arkanzas 

A magyar királyi 24. honvéd gyalogezred sapkajelvénye

A magyar királyi 24. honvéd gyalogezredet 1886-ban hozták létre, s ezredtörzse Brassóban állomásozott. Brassóban diszlokált az ezred I. zászlóalja, míg a II. zászlóalj Csikszeredában, a III. pedig Kézdivásárhelyen állomásozott 1914-ben, a háború kitörésekor.

A Nemzeti Áldozat Jelvénye

Az adománygyűjtő jelvény eredeti kis papírlapján látható, amin árusították annak idején. A jelvénynek ismert kisebb és ismert kék zománcozású változata is.

Magyar címeres hazafias jelvény 1.

Ezekkel a jelvényekkel gyakran előfordult, hogy a Központi Hatalmak több vagy akár valamennyi országának saját változata volt. Ilyen esetekben a jelvény központi eleme az adott országra volt jellemző, míg a kiegészítő elemek a szövetségeseket jelképezték.