Falerisztikai szakmai fórum és közösségi oldal

Bejelentkezés

Ha még nem tartozol a tagjaink közé, akkor regisztrálj!

Elfelejtett jelszavad helyett itt kérhetsz újat.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésed van vagy problémád merül fel írj nekünk!

Sapkajelvények és patriotika 1918-ig (270 kép)

Miért tartalék?

Van egy talányos fityegő, amelyet a 29. gyalogezred (Nagybecskerek) 2. zászlóalja adományozott hosszú harctéri szolgálat elismerésére. Nem 6 hétről van szó, mint a Csapatkeresztnél, hanem 36 hónapról!!!

Nos ez szép és jó, bár más hasonló kitüntetés alapításáról nem tudok, illetve 36 hónapot aligha tudott sok harcos eltölteni a sorezredek bármelyikénél, tehát nem sok adományozás történt. 

Ami a leginkább talányos számomra, az az ezred nevéhez biggyesztett "tartalék" jelző. A 29 ugyanolyan sorezred volt, mint bármelyik másik, miért tartalék? 

Hátha most olvassa ezt valaki, akinek van valami elképzelése, ismerete erről. Korábban is kérdeztem már, de nem jöttünk rá a talányra.

M

Az új kedvenc!:)

"Sok mindenből kimaradtam", így gondoltam, hogy az új kedvenccel teszek fel egy ütősebb (igényesebb) posztot! D A zászló a lényeg, a többi a megszokott, talán a lap kicsit ritkább!

Egy álom vált valóra!

Ennyi honvéd gyalogezredet tudott annó Erdély kiállítani. Az utolsó hiányzó darabokat Laci barátomnak köszönhetem, örök hála érte!

A m.kir. 32. dési honvéd gyalogezred jelvénye

Zászlóaljak sorra (I.-III.): Dés / Beszterce / Zilah

Összetétele: magyar 20% és 80% román

Sajnos, sok félreértésre ad okot a budapesti 32-es gyalog ezreddel való keverése. Sokan a budapesti háziezredet gondolják honvéd ezrednek - hivatkoznak is rá, tévesen.

Császári és királyi 63. besztercei gyalogezred sapkajelvénye

A közös 61-es és 62-es ezredek után most a 63-as ezred jelvényét kerestem elő, hogy megosszam a képtárban. Közben meglepetés ért, duplán van meg nálam. A cserebere rovatba a másik darabot fel is tettem, cserére. 

Az ezred:

Ezredtörzs és pótzászlóalj: Beszterce. 

Kiegészítési területe: Beszterce-Naszód és Szolnok-Doboka vármegyék.

Nemzetiségi összetétele: 27% magyar, német és egyéb, 73% román.

Az ezredről: (másik sapkejelvénye és emlékműve)

 https://kappenabzeichen.hu/63-gyalogezred/